Click&Buy en iTunes App Store: check regelmatig je tegoed

Mensen die Click&Buy gebruiken om aankopen in de iTunes Store te doen, doen er goed aan om regelmatig hun account te controleren. Het blijkt namelijk mogelijk om valse creditcards op iemands account te registreren.

clickbuyClick&Buy is een populaire manier om aankopen te doen in de iTunes Store, vooral bij mensen die geen eigen creditcard hebben. Je kunt afrekenen met automatische afschrijving, via een prepaidtegoed of een factuur. Het is de grootste internetbetaaldienst van Europa en heeft klanten als Electronic Arts, Stiftung Warentest, Skype, Nero, Tiscali, Meetic, SanDisk en Apple. Niets mis mee, zou je denken. Toch stuurde tipgever Wouter een waarschuwing: hij kreeg dit weekend mailtjes van Click&Buy dat er meerdere artikelen waren afgerekend in de App Store terwijl hij al wekenlang geen aankopen had gedaan.


Na het controleren van zijn account bleek dat er voor duizenden euro’s aan artikelen was gekocht bij diverse webwinkels in Duitsland. Er bleken meerdere creditcards aan het account te zijn gekoppeld en via de machtiging die Wouter zelf had gegeven bleek voor meer dan €1300 in de App Store te zijn gekocht.

Gelukkig liep het allemaal goed af: na een telefoontje met Click&Buy werd meteen het account geblokkeerd en werd het misbruik gerapporteerd aan de juridische afdeling. Artikelen die met de illegale creditcards waren gekocht werden niet doorberekend en alle overige transacties zijn door de Rabobank gestorneerd. Wouter krijgt binnen 48 uur het volledige bedrag terug.

Het kostte Click&Buy en de Rabobank maar 15 minuten om dit fraudegevalletje op te lossen, maar het maakt wel duidelijk dat het zin heeft om regelmatig even je account te controleren, als je ook gebruikmaakt van Click&Buy.

Nog even een opfrisser voor wie de dienst niet kent: in 2005 kwam Apple erachter dat creditcards in Europa toch niet zo populair zijn als in de VS. Ze besloten daarom het Click&Buy-betalingssysteem van Firstgate te integreren in de iTunes Store, speciaal voor mensen die geen creditcard bezitten. De drempel om aankopen te doen was daarmee weggenomen, want een geldige bankrekening is voldoende om online te winkelen. Nogmaals: met Click&Buy is op zich niets mis, al kun je wel vraagtekens zetten hoe het kan dat wildvreemden opeens creditcards op het account van Wouter konden registreren.

Reacties: 46 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.