Volkskrant, AD, Trouw en Parool brengen nieuwe kranten-apps uit op iPhone

De kranten Volkskrant, Algemeen Dagblad, Trouw en Parool zijn volledig leesbaar op de iPhone in een nieuwsweergave bovenop het dagblad. Voor 79 cent per werkdag lees je de berichten in een snelle iPhone-layout.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Volkskrant iPhone-app krant lezen op iPhoneDe Volkskrant, het Algemeen Dagblad, Trouw en het Parool zijn voortaan in gloednieuwe applicaties volledig op de telefoon te lezen. Abonnees kunnen de digitale varianten van de krant gratis downloaden en lezen, maar ook niet-abonnees mogen drie nummers gratis doorlezen. Daarna kost een losse krant 79 cent om te downloaden op een werkdag en 1,59 euro in het weekeinde. De drie gratis proefnummers moet je wel downloaden in de eerste week dat je de app bezit.

Volkskrant iphone lezenDe Persgroep heeft de applicaties volledig gelijkgetrokken en dus zien die alle vier de kranten-apps er hetzelfde uit, gelden dezelfde prijzen en werken ze identiek aan elkaar. Op het laatste gebied is er een interessante keuze gemaakt: je kan de volledige krant bekijken in zijn volle papieren glorie op het beeldscherm, maar je kan de pagina’s niet inzoomen om de artikelen in de krantenlayout te lezen.

In plaats daarvan kan je op een artikel op het scherm drukken om een artikeloverzicht te openen. Daar zie je de artikelen per pagina in een rij staan en staat je geselecteerde bericht in het lichtblauw weergegeven. Druk er op een en je komt terecht in een afleidingsvrije artikelweergave. Als er een foto boven staat, kan je die inzoomen op een apart scherm. De tekst zelf kan eenvoudig vergroot of verkleind worden met knoppen rechts bovenin het scherm. De kranten voeren overigens een strakke Arial-letter, en geen typisch krantenlettertype zoals de echt digitale lees-apps Instapaper en Readability juist wel doen. Met een horizontale veegbeweging ga je direct naar het volgende artikel.

Volkskrant artikelweergaveHet lijkt een beetje per krant te verschillen hoe goed het selecteren van een artikel werkt. Bij de Volkskrant van vandaag moeten we helemaal links op het scherm tikken voor een artikeloverzicht, bij Trouw werkt het meteen goed. Dergelijke problemen met kranten-apps hadden in het verleden vaak betrekking op het sjabloon dat als virtuele laag over de krant heen ligt. Het kan dus zijn dat het sjabloon vandaag gewoon verkeerd is geïmplementeerd bij de Volkskrant.

Het voordeel van het niet inzoomen van de krantenpagina’s, is dat de pagina’s niet zo gedetailleerd hoeven te zijn en zodoende geen aanslag plegen op de ruimte op je iPhone. Je kan gedownloadde kranten bewaren in het archief. Behalve losse nummers, kan je je ook verbinden aan een abonnement. In het geval van de Volkskrant betaal je 23,99 euro voor een maand, 69,99 euro voor een kwartaal, 129,99 euro voor een half jaar en 239,99 euro voor een heel jaar de krant. Bestaande abonnees kunnen inloggen op de Info-pagina en lezen de digitale versie gratis.

Downloaden:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 juni 2012, 17:52
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerpen kranten, parool, volkskrant

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.