NRC Reader nu op iPhone: dagelijkse selectie uit NRC en nrc.next

De fraaie nieuwsapp NRC Reader is ook voor iPhone uitgebracht. De applicatie biedt elke dag 8 wat tijdlozere artikelen bij het nieuws.

NRC Reader cover iPhone iPad kiosk-appGeen uitgebreide krant, geen vluchtig nieuws. Iets er tussenin. Dat is de gedachte waarmee dagblad NRC in februari dit jaar NRC Reader uitbracht voor de iPad, en dat is nog steeds de gedachte waarmee de applicatie nu op de iPhone is uitgekomen. NRC Reader is een dagelijkse selectie van ongeveer acht verhalen uit de NRC en nrc.next. De nadruk ligt daarbij op achtergrondverhalen die morgen ook nog onderhoudend zijn, en die je niet op andere websites leest. De prijs van een abonnement op de app ligt dan ook tussen een website en krantenabonnement in – maar je leest sowieso elke dag één artikel gratis.

Kiosk in de kiosk

NRC Reader nestelt zich niet als aparte app op de iPhone en iPad, maar begeeft zich in de Kiosk-app van Apple. De applicatie zelf is ook weer een soort kiosk. Bij binnenkomst zie je een overzicht van covers van elke dag. De app downloadt automatisch het nummer van vandaag. Druk daarop en je krijgt een eerste hint van het eigenwijze en vooral fraaie ontwerp dat NRC heeft neergezet met Reader. De openingsfoto met artikelkop schuift meteen omhoog om ruimte te maken voor de andere verhalen van vandaag, die stuk voor stuk worden aangekondigd met afbeeldingen en een artikelkop onderin. Opinie-artikelen herken je aan een rood blokje, voor de rest is er geen onderscheid. Je scrollt soepel door de foto’s heen en als je door de NRC Reader van vandaag heen bent, veeg je hem naar boven en kom je weer in de kiosk in de app. Erg sjiek.

NRC Reader kiosk overzicht NRC Reader cover reader vandaag

Artikelen en opmaak

Ook de artikelen van NRC Reader op de iPhone zijn buitengewoon fraai opgemaakt. Ze beginnen met eenzelfde wegveegbare foto als het dagoverzicht, leiden dan naar het onderschrift van de openingsfoto, de intro en de tekst zelf. Die is uitgevoerd in een klassieke letter die echt als NRC aanvoelt. In tegenstelling tot de app op de iPad, heb je hier geen witruimte langs de kanten van het beeld. Toch komen we nog geen alinea’s tegen die meteen als te lang overkomen.

Tekst wordt gelukkig doorbroken met quotes en met foto’s, die eveneens op een mooie manier zijn verwerkt. Ze scrollen mee met je eigen beweging op de pagina, en als je erop tikt kan je in de staande houding van de iPhone vegen om de hele foto te zien en de volgende foto te bekijken. De foto’s zijn bedoeld voor de liggende houding en tonen daarin ook in volledig scherm, maar het is fijn dat ze zich ook verticaal laten kijken zodat kantelen niet is verplicht. Verder kan je ook midden in de tekst nog door de foto’s vegen. Met instellingen rechtsboven verander je de helderheid, kies je voor een nachtstand met donkere achtergrond en kies je uit lettertype klein, middel of groot. Je kan een bladwijzer leggen om artikelen te bewaren, en een artikel delen als link of via e-mail, Facebook of Twitter.

NRC Reader lezen met foto NRC Reader instellingen nachtstand

Abonnement

NRC Reader op iPhone laat je elke dag een artikel naar keuze gratis lezen. De keuze daartussen kan je maken ná het lezen van de inleiding van het artikel, zodat je een goede indruk krijgt waar het over gaat. Alle berichten lezen in NRC Reader vergt een maand- of jaarabonnement. Je koopt NRC Reader voor 4,49 euro per maand, of bent een jaar lang abonnee voor 49,99 euro. Het abonnement geldt voor de iPhone en iPad-versie. Op het weekabonnement die NRC Reader voor de iPad in het begin voerde voor 1,79 euro per week, lijkt beknibbeld. De andere abonnementsvormen worden groot bovenin de kiosk gecommuniceerd, en je stuit op het maandtarief als je een preview opent terwijl je die dag al een artikel gratis hebt gelezen.

NRC Reader opgeslagen verhalen NRC Reader lezen

Overtuigend

Uiteindelijk heb je er niet zoveel aan dat de applicatie er fraai uitziet en logisch en soepel bedient, als de artikelselectie je niet aanstaat. Dagelijks biedt NRC Reader achtergrond op het nieuws, opinie, artikelen over tijdloze onderwerpen en vaak ook grote verhalen over cultuur en mensen. De prijsstelling van 4,49 euro per maand voelde op de iPad al raak vanwege de hoeveelheid en kwaliteit van de artikelen. Dat zal op de iPhone vermoedelijk niet anders zijn: de artikelen zijn hetzelfde.

Downloaden: NRC Reader (gratis, universeel, iOS 5.1+)

NRC Reader op iPhone is net uit. Het kan even duren voordat je de applicatie in de App Store ziet. Via de App Store-link kan je de app snel vinden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juli 2013, 13:00
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerpen journalistiek, kiosk, nrc reader

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.