Binnenkort gratis bellen in WhatsApp, 15 miljoen nieuwe gebruikers na overname

WhatsApp laat gebruikers vanaf komend voorjaar ook met elkaar bellen. Dat maakte CEO Jan Koum bekend.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

whatsapp messaging bolletjesWhatsApp gaat gebruikers dit jaar ook gratis met elkaar laten bellen. Dat heeft WhatsApp’s CEO Jan Koum bekendgemaakt op Mobile World Congress, de grootste beurs over mobiele ontwikkelingen, die maandag van start ging. De dienst zal in het tweede kwartaal van dit jaar beschikbaar komen voor iOS en Android en later ook voor sommige toestellen van Nokia en BlackBerry. De populaire berichtendienst telt inmiddels 465 miljoen actieve maandelijkse gebruikers, een toename van 15 miljoen sinds de overname door Facebook afgelopen donderdag. Dagelijks maken 330 miljoen gebruikers gebruik van WhatsApp.

WhatsApp wil zich gaan focussen op eenvoud, zo lichtte Koum in de aankondiging toe. In WhatsApp is het al mogelijk om kleine spraakberichten te versturen, maar de nieuwe functie maakt het mogelijk om ook gratis volledige gesprekken te voeren. Ondanks het aantal van 465 miljoen gebruikers is WhatsApp niet overal even populair. De belfunctie moet WhatsApp ook in die gebieden waar de dienst nog achterloopt op de kaart gaan zetten. Koum hoopt WhatsApp uiteindelijk te kunnen laten groeien naar 1 of zelfs 2 miljard gebruikers.

Met de aankondiging gaat WhatsApp de concurrentie aan met andere populaire berichtendiensten waarmee bellen wel mogelijk is. Zo introduceerde BlackBerry eerder deze maand nog BBM Voice om in de BBM-app met andere gebruikers gratis te kunnen bellen.

Het is nog niet duidelijk hoe het bellen met WhatsApp precies gaat werken. Wel stelde Koum dat de dienst weinig data zal verbruiken: “We gebruiken de minste hoeveelheid bandbreedte en we benutten die optimaal.” Ook werd een samenwerking met de Duitse provider e-plus aangekondigd om de app tegen speciale tarieven te kunnen gebruiken.

Koum herhaalde nogmaals in nieuwe bewoordingen dat, ondanks de overname door Facebook, niets zal veranderen aan de berichtendienst:

We hebben geen veranderingen op de planning staan en zullen verdergaan op de weg die we zijn ingeslagen, ook nadat de overname een feit is.

Downloaden: WhatsApp Messenger (gratis, iPhone, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 23:14
Onderwerp whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.