Apple i veiling bij Christies

Bijzondere Apple I in de verkoop, kan half miljoen opbrengen

Er gaat een bijzondere Apple I in de verkoop, met groene behuizing en interessante aanpassingen door de oorspronkelijke eigenaar. Dit exemplaar zou een half miljoen kunnen opbrengen.

Er gaat binnenkort een bijzondere Apple I in de verkoop. Het model zou wel eens een half miljoen kunnen opbrengen bij de veiling van Christies, die op 15 juni plaatsvindt. De computer is bijzonder omdat hij nog volledig functioneel is, maar ook vanwege de aanpassingen die de oorspronkelijke eigenaar heeft gedaan.

Apple i veiling bij Christies

Apple I-veiling op 15 juni

De Apple Computer 1, later ook bekend als de Apple I of Apple-1, is een desktopcomputer die in 1976 voor het eerst verscheen. Deze modellen zijn met de hand gebouwd door Steve Wozniak, Steve Jobs en anderen, in het ouderlijk huis van Jobs. Er zijn slechts 200 exemplaren gemaakt die werden verkocht voor de uitzonderlijke prijs van $666,66. Een jaar later verscheen de opvolger, de Apple II.

Het exemplaar dat in de verkoop gaat is wat opgepimpt door de vorige eigenaar. Mensen die zo’n Apple I kochten moesten zelf zorgen voor een behuizing, monitor, toetsenbord en stroomvoorziening. Het uiterlijk is bij elk exemplaar dan ook anders. Bij deze zit er een groene metalen behuizing omheen en de computer heeft 12 kilobytes RAM (drie keer zoveel als het origineel). Bovendien is er een extra 1702 EPROM-chip in gezet. EPROM staat voor erasable programmable read-only memory. Daarmee was het mogelijk om al meteen na het opstarten programma’s te draaien, in plaats dat je moest wachten tot ze in RAM waren geladen.

Apple 1 behuizing

Christies schat de waarde van deze machine tussen de 300.000 en 500.000 dollar. Eerdere exemplaren gingen al voor dergelijke prijzen van de hand. In 2014 werd er nog een Apple I verkocht voor bijna 1 miljoen dollar. De meeste Apple I’s zijn kapot gegaan of doen het niet meer. Slechts een kwart van de 200 stuks bestaat nog en is te vinden in musea of in de huizen van verzamelaars.

Alle Apple Computer 1's zijn gemaakt in Palo Alto

Apple 1 veiling: close-up van componenten

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 juni 2017, 10:34
Categorie Apple
Onderwerpen apple, veiling

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.