Audi 360 graden experience

Nederlandse bedrijven zien virtual reality en 360 graden-video’s wel zitten

Nederlandse marketing- en reclamebureau's hebben hoge verwachtingen van virtual reality en 360 graden-video's, zo blijkt uit een onderzoek door Mobile Marketing NL.

Google Cardboard VR-viewer

In de toekomst krijg je niet meer een papieren reclamefolder in de bus, maar kijk je via een kartonnen kijker naar het scherm van je iPhone. Uit een onderzoek onder tweehonderd Nederlandse marketing- en reclamebureaus’ blijkt dat deze bedrijven grote mogelijkheden zien in virtual reality. Meer dan de helft wil dit jaar ermee aan de slag. Ook 360 graden-films blijken in trek. Alleen moeten ze hun opdrachtgevers nog wel ervan overtuigen om budget vrij te maken.

Virtual reality voor reclame

Een goed voorbeeld in Nederland is bijvoorbeeld de Audi A4 experience, waarbij de Nederlandse importeur VR-brillen uitdeelde aan geïnteresseerde kopers. Zij konden via de bril (en een app) rondkijken in de Audi A4, die pas een halfjaar later in de showrooms te zien zou zijn. Mensen vinden het leuk, als je de reacties in de App Store bekijkt: “Het resultaat icm deze app is fantastisch”, aldus een gebruiker. “Dit is de nieuwe norm voor reclame van een nieuw model Audi en ik verwacht dit ook bij BMW en Mercedes. De volle 5 sterren!”

Audi 360 graden experience

Audi maakte ook een 360 graden-video, waarmee je rond kunt kijken in je toekomstige auto. Die 360 graden-video’s blijken vooral in trek, omdat je er geen speciale bril voor nodig hebt. Je kunt ze nu al op Facebook en YouTube uploaden en bekijken.

Onderstaande artikelen laten zien hoe makkelijk het is om met iOS en de Apple TV er al gebruik van te maken:

Meer dan de helft van de Nederlandse marketing- en reclamebureau’s wil dus met virtual reality aan de slag en tweederde van de bureau’s heeft er ook al met hun klanten over gesproken. Uit het onderzoek dat door Richard Otto (Mobile Marketing NL) in opdracht van innovatiebureau CapitolaVR is uitgevoerd, blijkt dat 86% van de bureau’s nog niet met VR en 360 graden-video’s aan de slag is gegaan voor hun klanten. 63% van de bureau’s gaat zelf bezig met een campagne.

Cardboard-campagnes

iOS en Android blijken het meest geliefd voor de VR-campagnes die nu al zijn uitgevoerd. Dat heeft onder andere te maken met de vele cardboard viewers die gemakkelijk verkrijgbaar zijn. Specifieke apps voor Samsung Gear en Oculus Rift zullen vooral worden ontwikkeld voor gebruik in winkels en op evenementen, omdat je er specifieke hardware voor nodig hebt. Het onderzoek keek ook naar redenen waarom bureau’s VR nog niet inzetten. Gebrek aan budget, onduidelijkheid over effectiviteit en opbrengsten en onvoldoende kennis zijn de belangrijkste redenen die werden genoemd.

Het rapport ‘VR/ 360° onderzoek 2016’ is hier gratis te downloaden.

Bekijk ook

Zo maak je van je iPhone een virtual reality-bril

We leggen uit hoe je van de iPhone het makkelijkst een virtual realitybril kunt maken. Met de beste brillen en beschikbare apps.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.