Apple-Watch-Teardown

Hoe scoort de Apple Watch-batterijduur ten opzichte van andere smartwatches?

Hoe is de batterijduur van de Apple Watch vergeleken met andere populaire smartwatch-modellen van Samsung, Motorola, LG, Asus en Pebble? Wij zochten het uit.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple-Watch-TeardownDe batterij van de Apple Watch gaat gemiddeld 18 uur mee. Dat lijkt weinig, maar hoe staat het eigenlijk met de batterijduur van andere populaire smartwatch-modellen? In onderstaande tabel zie je hoe het zit met de batterijcapaciteit, gebruiksduur en energieverslindende functies, zoals een hartslagmeter.

Apple Watch versus andere smartwatches

Hieronder zie je de 38mm Apple Watch, vergeleken met vier andere populaire smartwatches. Ze staan in volgorde van batterijcapaciteit, waarbij de Pebble Time de kleinste batterij heeft. Hoe het zit met de 42mm Apple Watch, lees je verderop.

Bekijk grafiek Vergelijking batterijcapaciteit smartwatches.

Wat opvalt, is dat de Apple Watch nog eigenlijk een best redelijke gebruiksduur heeft, bij een capaciteit van 205 mAh. Concurrent LG kiest voor een tweemaal zo grote batterijcapaciteit, maar het horloge gaat toch niet tweemaal zo lang mee. De Apple Watch is eigenlijk behoorlijk zuinig, zeker als je bedenkt dat veel mensen een 42mm Apple Watch zullen kopen, met een iets hogere batterijcapaciteit en dus ook een langere gebruiksduur.

pebble-time-standaardDe Pebble Time scoort als beste, maar maakt gebruik van een heel andere schermtechnologie: transflective LCD e-paper. Dat levert ook een heel andere gebruikerservaring op.

42mm Apple Watch gaat nog langer mee

De 42mm Apple Watch is niet in bovenstaande tabel opgenomen, omdat de batterijcapaciteit nog niet is bevestigd. iFixit heeft tijdens het openhalen van de Apple Watch alleen bevestigd dat de 38mm Apple Watch een batterij met een capaciteit van 205 mAh heeft. Die van de 42mm Apple Watch zou tussen de 250 en 275 mAh moeten liggen en de gebruiksduur zou rond de 22 uur zijn. Vergelijkbaar met de Samsung-smartwatch dus.

Energieslurpende draadloze functies

De Apple Watch beschikt niet over GPS, maar heeft wel alle andere draadloze functies aan boord. Wi-Fi zit er wel in, maar werkt op een andere manier dan je gewend bent. Als je de Apple Watch uit de doos haalt, hoef je geen verbinding te maken met een draadloos netwerk, zoals je bij een iPhone gewend bent. De Apple Watch haalt de verbindingsinstellingen binnen via de gekoppelde iPhone. Als je thuis op het draadloze netwerk zit en de batterij van de iPhone leeg is, kan de Apple Watch ook zelfstandig verbinding maken met het netwerk. Je bent dan wel afhankelijk van reeds bekende netwerken. Op een terrasje gaan zitten en scannen naar beschikbare netwerken is er niet bij. Daarvoor heeft Apple waarschijnlijk gekozen, omdat het vrijwel onmogelijk is om wachtwoorden in te voeren op de Apple Watch.

Bij een aantal van de genoemde Android Wear-smartwatches is via een software-update alsnog Wi-Fi mogelijk, waardoor de batterijduur iets zal afnemen in vergelijking met de cijfers uit bovenstaande tabel.

Winnaars en verliezers: Pebble, Apple, Asus, LG

De winnaar in bovenstaand overzicht is duidelijk de Pebble Time: de batterijduur van dit horloge steekt met kop en schouders boven de rest uit. De Apple Watch blijkt behoorlijk zuinig in vergelijking met de andere smartwatches. Wel is het zo, dat de Pebble en de Apple Watch meer een verlengstuk van je telefoon zijn, dan zelfstandig bruikbare mini-computers voor op je pols. Dat de Apple Watch relatief zuinig is, ten opzichte van andere smartwatches, is misschien niet direct doorslaggevend. Als gebruiker gaat het jou waarschijnlijk alleen om de pure batterijduur, ongeacht wat voor batterij erin zit. Een 400 mAh-batterij zal wat zwaarder zijn dan een 200 mAh-batterij, maar bij een apparaatje ter grootte van een horloge speelt het gewicht minder mee.

Meer info over Pebble:

Moto-360-Cafe

De verliezers in bovenstaand overzicht zijn de Asus ZenWatch (ondanks de flinke batterij toch een teleurstellende accuduur) en de LG G Watch (flinke batterij, maar niet erg zuinig).

We zijn benieuwd: had je liever gezien dat Apple een horloge zoals de Pebble had gemaakt? Of toch liever een middenklasser met rond scherm, zoals de Moto 360?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 mei 2015, 18:25
Categorie Accessoires
Onderwerpen apple watch, smartwatch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.