apple pay afrekenen winkel

Banken werken wereldwijd aan alternatief voor Apple Pay

Grote banken werken aan een eigen betaaloplossing voor Apple Pay, zegt een Mastercard-topman. Banken hebben al een relatie met de klant.

apple pay afrekenen winkelHet lijkt erop dat Apple niet alleen te vrezen heeft van CurrentC, de betaalmethode waarbij je QR-codes moet scannen om te betalen. Grote banken werken momenteel aan een eigen app voor mobiel betalen, bedoeld als concurrent voor Apple Pay. Een topman van MasterCard heeft laten weten dat banken wereldwijd bezig zijn met het onderzoeken van technologie om een eigen betaaloplossing te kunnen bieden. James Anderson van MasterCard:

Banks all around the world are working on this right now.


De banken zouden zich willen richten op software, in plaats van hardware. Ze onderzoeken daarbij een technologie die host card emulation wordt genoemd. In plaats van de Secure Element-chip in de iPhone 6, maken ze software die zo’n beveiligd element simuleert. Door gebruik te maken van software kan de oplossing op meer telefoons worden aangeboden. Je bent niet afhankelijk van een speciale chip, zoals in de iPhone 6 aanwezig is. Maar de vraag is in hoeverre dit veiliger is. Host card emulation is al aanwezig in Android sinds versie 4.4 (KitKat) beschikbaar kwam.

Nederlandse banken gaven onlangs aan dat ze Apple Pay wel zien zitten en met spanning wachten op een telefoontje van Apple.

Voor banken valt er iets te winnen: zij hebben al een 1-op-1 relatie met de klant, weten wat ze uitgeven en wat er binnenkomt aan salaris. Consumenten zijn sneller bereid om hun financiële data toe te vertrouwen aan een bank (die toch alles al weet), dan aan een derde partij zoals een winkelketen of een mobiele provider. De banken zouden de klantinformatie die ze al hebben kunnen gebruiken om de mobiele betaaloplossing af te stemmen op gebruikers. Bovendien hebben consumenten vaak al de app van hun bank geïnstalleerd, waardoor de stap naar een mobiele betaaloplossing van dezelfde bank klein is. Anderson wilde geen namen noemen van banken die er al mee bezig zijn, maar gaf wel aan dat MasterCard met ze in gesprek is.

Apple Pay is relatief nieuw, maar heeft al meer publiciteit (en Amerikaanse gebruikers) gekregen dan de al wat langer bestaande mobiele betaalmethoden Google Wallet en Softcard. Die laatste is ontwikkeld door mobiele operators, maar heeft nog weinig interesse gewekt bij gebruikers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 oktober 2014, 10:00
Categorieën Achtergrond, Diensten
Onderwerp apple pay

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.