Apple’s iPhone-naamgeving: wordt het toch iPhone Plus en Pro?

Apple gaat bij de iPhone 7s en iPhone 8 wellicht andere namen invoeren, zoals iPhone Plus en iPhone Pro. Of wordt het toch iPhone Edition?

Als we het over de nieuwe iPhones hebben, dan gebruikt iedereen voor het gemak ‘iPhone 7s’ en ‘iPhone 8’. Gewoon omdat iedereen gewend is dat Apple een opeenvolgende nummering gebruikt en omdat het nogal omslachtig is om steeds te spreken over “het volgende iPhone-model van 2017 waarvan we de naam nog niet weten”. Toch zou Apple in 2017 wel eens een andere naamgeving kunnen hanteren, zo suggereert Apple-kenner John Gruber.


iPhone X Edition

iPhone Pro, iPhone Plus?

We hoorden maanden geleden al namen zoals de iPhone Edition, iPhone X, iPhone Pro en iPhone Plus. Allemaal kanshebbers voor het nieuwe topmodel dat Apple dit jaar ter gelegenheid van het tienjarige bestaan van de iPhone kan uitbrengen. De naam ‘Edition’ is mooi omdat het aangeeft dat het om een speciale, extra luxe uitvoering gaat. Maar ‘iPhone X’ heeft ook z’n charmes, omdat het juist het tienjarige jubileum benadrukt.

Gruber denkt dat Apple dit jaar geen iPhone 7s gaat uitbrengen, nadat foto’s van dummy’s lieten een dat ze voorzien zijn van een glazen achterkant in plaats van aluminium. Ook zou je ze met inductie kunnen opladen. Volgens Gruber kan Apple daarom geen iPhone 7s uitbrengen. De S-modellen hebben tot nu toe maar kleine cosmetische aanpassingen gekregen aan de buitenkant.

iPhone 8 kleuren met koper, zwart en zilver.

Gruber denkt daarom dat Apple het volgende gaat doen:

  • iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPhone 8 Pro; of
  • iPhone, iPhone Plus, iPhone Pro

Bij de iPhone is Apple qua naamgeving erg consequent geweest. Alleen de iPhone 5c en iPhone SE waren uitzonderingen, maar verder heeft Apple zich sinds de iPhone 3G aan een keurig schema gehouden: elke twee jaar een nieuw getal met tussendoor een S-versie.

Bekijk ook

Afbeeldingen iPhone 8 tonen mogelijke koperen kleur

Benieuwd naar de kleuren van de iPhone 8? Op nieuwe afbeeldingen is een koperen kleur te zien, die donkerder lijkt dan roségoud. Ook is er een zwarte en zilveren variant te zien.

Naamgeving bij andere producten

Bij andere producten zien we meer variatie. Zo kwam Apple bij de iPad 3 met de onduidelijke naam ‘The New iPad’ en was er kortstondig een ‘iPad Air’-familie. Bij de iPad van 2017 is de verwarring nog groter, want noem je dit nu de iPad 2017, de vijfde generatie iPad, de iPad 5 of de 9,7-inch iPad, nu Apple bij de Pro is overgestapt op een afwijkend formaat van 10,5-inch?

Bij de Mac is het soms nog iets lastiger. Als iemand zegt dat hij een MacBook heeft, kan het gaan om een MacBook in het algemeen of om het 12-inch exemplaar, dat geen nadere typeaanduiding heeft. En bij de MacBook Pro kan het gaan om een model met of zonder Touch Bar. Je zult dus altijd het schermformaat, bouwjaar en eventuele extra’s moeten noemen om duidelijk te maken welk model je hebt.

Eigenlijk is de naamgeving van de iPhones nog niet zo gek. Tot nu toe is niet duidelijk welke naam Apple nou precies gaat gebruiken en dat is misschien wel het best bewaarde geheim uit Cupertino dat nog NIET is gelekt.

Bekijk ook

Waarom we nog steeds niet weten hoe de iPhone 8 officieel heet

We weten nog steeds niet hoe de iPhone 8 officieel heet. En dankzij Apple's nieuwe handelsmerk-truc via Jamaica en Liechtenstein kan het misschien nog lang duren.

Actuele iPhone 8 deals

Reacties: 20 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.