‘Apple wilde eigenlijk Opera op de iPhone’

Volgens een (niet-geverifieerde) bron van Valleywag was Apple van plan om de iPhone standaard te leveren met de Opera-browser. Maar een exclusiviteits-eis maakte een eind aan de onderhandelingen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

opera logoVoordat Apple een mobiele versie van Safari ontwikkelde, waren er plannen om de iPhone standaard te leveren met de browser Opera. Dat blijkt uit bronnen van de Silicon Valley-geruchtensite Valleywag. Zes maanden liepen de onderhandelingen, die uiteindelijk vastliepen op een exclusiviteitsdeal: Apple wilde de Opera-browser exclusief op de iPhone, terwijl de browsermakers van Opera liever op meerdere mobiele platformen gokken. Volgens Valleywag liep Apple vervolgens uit de onderhandelingen weg met een wagonlading ideeën om een eigen browser te ontwikkelen.

Al te serieus moeten we het gerucht overigens niet nemen: Valleywag zegt dat de iPhone-claim net zo goed uit de mond van een dronken manager op de bedrijfsborrel afkomstig kan zijn. Waarom Apple eigenlijk een externe leverancier in huis haalde om te praten over een browser, heeft ermee te maken dat Apple graag technologie inkoopt waar ze zelf geen mankracht voor hebben. Maar dan wel graag exclusief en op zo’n manier dat Apple flink wat invloed kan uitoefenen. Opera is intussen wel de ‘exclusieve’ browser op de Nintendo Wii en op diverse mobiele telefoons. De vraag is nu of dat een slimme zet was: Apple schijnt Opera een flink aandeel in de iPhone-verkoop te hebben toegezegd, terwijl ze nu vastzitten aan versnipperde afspraken met tientallen toestelmakers en operators.

Via: Valleywag

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 november 2009, 1:20
Categorie Achtergrond
Onderwerpen opera, safari, webbrowser

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.