‘Apple wil lancering Spotify in Verenigde Staten voorkomen’

Apple probeert de komst van streaming-muziekdienst Spotify naar de Verenigde Staten te voorkomen door platenmaatschappijen te beïnvloeden.

SpotifyStreaming-muziekdienst Spotify wil spoedig zijn opkomst gaan maken in het land van onbegrensde mogelijkheden, de Verenigde Staten. Toch gaat dat niet van een leien dakje. Het bedrijf uit Zweden miste al twee beloofde deadlines, omdat de benodigde overeenkomsten met platenmaatschappijen nog steeds niet zijn gesloten. Spotify hoopt nu voor het einde van dit jaar overeenkomsten met de vier grootste platenlabels te hebben: Universal Music Group, Sony Music Entertainment, Warner Music Group en EMI Music. De dienst is momenteel alleen beschikbaar in zeven Europese landen, waaronder Nederland. Voor veel Amerikaanse muziekliefhebbers zal de dienst naar verwachting een welkome toevoeging zijn.

Maar niet als het aan Apple ligt. Topmannen zouden tegen platenlabels hebben gezegd dat zij serieuze twijfels hebben of Spotify’s bedrijfsmodel wel voor significante omzet en winst zou kunnen zorgen, zo meldt CNET. Volgens Apple zou de gratis versie van Spotify de bestaande digitale muziekbusiness in de VS, waarin Apple heer en meester is, ondermijnen. Tenminste één van de vier platenlabels, Warner Music Group, zou inmiddels geen vertrouwen meer hebben in het bedrijfsmodel van Spotify. Hierdoor lijkt het dan ook minder waarschijnlijk dat Spotify de nieuwe deadline wel gaat halen.

De gratis versie van Spotify, waarmee per maand maximaal 20 uur muziek gestreamd kan worden, wordt ondersteund door advertenties. Daarnaast zijn er maandelijkse abonnementen van 5 en 10 euro, zonder advertenties. Hiermee kan onbeperkt naar muziek geluisterd worden en met het duurste abonnement is het tevens mogelijk om Spotify ook op je iPhone of andere smartphone te beluisteren.

Interessant is overigens wel dat Apple zelf werkt aan een zogenaamde clouddienst. Tenminste, als we de geruchten mogen geloven. Hiermee zouden gebruikers hun iTunes-bibliotheek online kunnen opslaan en via streaming op elk apparaat met een internetverbinding kunnen luisteren. Volgens insiders binnen de muziekindustrie onderzoekt Apple nog wel de mogelijkheid om hier een betaaldienst aan te koppelen.

Ook dit idee staat of valt echter met de benodigde overeenkomsten met platenmaatschappijen. Je zou dus kunnen zeggen dat Apple met het bekritiseren van Spotify ook zijn eigen ruiten ingooit. Aan de andere kant maken platenlabels zich zorgen dat Apple afziet van zo’n dienst als ze Spotify de vrije hand geven. Hoewel ze weinig zien in een gratis dienst, zijn platenmaatschappijen van mening dat het idee achter een betaalde muziekdienst wel potentie heeft. Desondanks bleek uit eerdere berichten dat Apple zelf ook moeite heeft om met platenmaatschappijen tot overeenstemming te komen.

Ondertussen probeert ook Google een streaming-muziekdienst op te zetten, een beweging die de komst van Spotify wel eens zou kunnen overschaduwen. Toch loopt ook die uitrol volgens bronnen binnen de muziekindustrie niet op schema. De verwachting is dat Google de dienst op z’n vroegst in het eerste kwartaal van volgend jaar kan lanceren. Voor Apple zal de lancering waarschijnlijk ook niet veel eerder komen, mogelijk pas tijdens de ontwikkelaarsconferentie medio 2011.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 oktober 2010, 11:23
Categorieën Diensten, Mac & macOS
Onderwerpen apple, gratis, itunes store, spotify, streaming

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.