WatchKit featured

Apple stelt WatchKit voor Apple Watch-ontwikkelaars beschikbaar

Apple kondigde vandaag de beschikbaarheid van WatchKit aan - een ontwikkelaarstool waarmee je apps voor de Apple Watch kunt maken.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Apple Watch WatchKitApple heeft vandaag WatchKit beschikbaar gesteld. Met WatchKit kunnen ontwikkelaars hun apps klaarmaken voor de nog niet verschenen Apple Watch. Door WatchKit nu al uit te brengen, hoopt Apple een verzameling Apple Watch-apps te hebben zodra het horloge in de winkels ligt. Apple heeft gelijktijdig de beta van iOS 8.2 uitgebracht – waarmee ontwikkelaars hun iPhone-apps met WatchKit kunnen uittesten.

Op een speciale ontwikkelaarspagina legt Apple uit hoe WatchKit werkt. Hier staat ook een interessante beschrijving van hoe apps voor de Apple Watch precies gaan functioneren:

WatchKit-apps bestaan uit twee delen: een WatchKit-extensie die draait op de iPhone en een aantal gebruikersinterface-onderdelen die zijn geïnstalleerd op de Apple Watch. Als je app op de Apple Watch wordt gestart, zal de WatchKit-extensie op de iPhone in de achtergrond draaien om de app-interface te updaten en te reageren op gebruikersinteracties. WatchKit biedt drie manieren om je iPhone-app op de Apple Watch te gebruiken: met WatchKit-apps, Glances en met Actionable Notifications.

Apple Watch InstagramWatchKit-apps kunnen ontwikkelaars vanaf vandaag ontwikkelen. Deze apps verbinden de iPhone met de Apple Watch en bieden een uitgebreide ervaring. Glances bieden volgens Apple een lichtgewicht-variant van een app op je horloge. Je krijgt informatie te zien die je enkel op de Apple Watch kunt lezen. Eenmaal bekeken kun je hier dus niks mee doen. Actionable Notifications zijn app-notificaties die zijn gemaakt met WatchKit. Deze notificaties verschijnen op het horloge en hebben een knop waarmee je iets kunt doen. Heb je bijvoorbeeld slimme lampen in huis, dan kun je op een knop drukken om de verlichting uit te schakelen. Deze functie lijkt op de interactieve notificaties van iOS 8.

WatchKit glances notifications
Links Glances, rechts Actionable Notifications.

WatchKit-apps hebben altijd een bijbehorende iPhone-app nodig, wat betekent dat het horloge niet zelfstandig een app kan gebruiken. Deze beperking lijkt echter te liggen bij de huidige versie van WatchKit: Apple wil later in 2015 nieuwe ontwikkelaarstools beschikbaar stellen, waarmee je apps maakt die volledig op de Apple Watch draaien.

WatchKit geeft ons ook een vroege kijk op hoe apps voor de Apple Watch er straks uit gaan zien. In een gepubliceerde gids legt Apple bijvoorbeeld uit waar op te letten bij het maken van een horloge-apps. De resolutie van het Apple Watch-scherm is ook in WatchKit te vinden. Het kleine model heeft een resolutie van 272 bij 340 pixels, terwijl de grote een resolutie van 312 bij 390 pixels heeft:

Meer over de resolutie van de Apple Watch lees je in ons artikel.

Nog een feit: het standaard lettertype voor de Apple Watch in WatchKit heet San Francisco. Je kunt het nu al downloaden.

De Apple Watch verschijnt begin 2015 – volgens geruchten in de lente. Ontwikkelaars hebben tot dan de tijd om hun Apple Watch-apps voor te bereiden. Ben jij ontwikkelaar en heb je al plannen voor een WatchKit-app? Dan horen we uiteraard graag van je.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 november 2014, 21:20
Categorieën Apps, Diensten
Onderwerpen apple watch, watchkit

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.