Apple Watch Series 4 met de doos.

Eerste indruk Apple Watch Series 4 [video]

Grotere scherm is een verademing
Daar is 'ie: de nieuwe Apple Watch Series 4 ligt nu in de winkels. Wij zijn alvast aan de slag gegaan met deze nieuwste versie en in deze Apple Watch Series 4 hands-on delen we onze eerste ervaringen met deze gloednieuwe Apple Watch.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple Watch Series 4 unboxing en eerste indruk

Al bij de unboxing merk je dat je met de nieuwe Apple Watch Series 4 te maken hebt. Apple heeft voor dit model de Apple Watch zelf en het bandje los verpakt en samengevoegd met een stuk karton. Dit karton vouwt zich open zodra je aan de zijkanten trekt. Binnenin begroeten de vele Apple Watch-symbolen jouw blije gezicht. De losse doos bevat dus enkel de kast van de Apple Watch, de oplader, stekker en de bekende boekjes. De Apple Watch zelf zit overigens in een stoffen hoesje. Dat geeft het meteen een luxere uitstraling. Het meegeleverde bandje past uiteraard perfect, maar alle andere Watch-bandjes passen gelukkig ook.

Wat direct opvalt bij het uitpakken van de Apple Watch Series 4 is dat het model een stuk ronder oogt. Dit komt door de afgeronde hoeken van de Apple Watch. De hoeken zijn ten opzichte van het vorige model veel minder strak. Dat geeft de Series 4 een meer zachte en vriendelijkere uitstraling. Naast de vorm van het model valt ook meteen het grotere scherm op, helemaal zodra je de Series 4 voor het eerst inschakelt. De icoontjes zijn groter (bijvoorbeeld bij het bekende honingraat-achtige startscherm) en tekst is ook makkelijker te lezen.

Het grotere scherm komt vooral goed tot zijn recht bij meldingen, zowel bij het ontvangen als bij het bekijken in het Bedieningspaneel. Door het grotere schermoppervlak, hoef je veel minder te scrollen. Meldingen zijn breder en tonen meer tekst, dus je ziet in één oogopslag makkelijker wat er in de melding staat. Het grotere scherm biedt écht een flink voordeel, zonder dat de Apple Watch er meteen lomp uit ziet.

Scrollen met de verbeterde Digital Crown
Voor de Apple Watch Series 4 heeft Apple de Digital Crown opnieuw ontworpen. Deze draaiknop is nu een stukje platter en draait ook wat soepeler dan bij vorige modellen. Nieuw is dat deze een haptische feedback geeft. Je voelt daardoor kleine trillingen zodra je aan de knop draait en bijvoorbeeld door een app scrolt. De soort trilling verschilt per app of functie. In de Muziek-app, bij de kantelende covers, voel je per onderdeel een klein tikje. Bij andere apps of bijvoorbeeld in het Berichtencentrum voel je kleinere subtiele tikjes achter elkaar. Je voelt de tikjes niet zozeer in je vinger bij de Digital Crown, maar meer op je pols bij de Apple Watch zelf. De sterkte van de trilling is niet in te stellen, maar je kan er wel voor kiezen om het helemaal uit te schakelen.

Apple Watch Series 4 liggend.

Wat ons ook opviel tijdens deze eerste hands-on is dat apps nog wel aangepast moeten worden. Al je huidige apps werken gewoon prima op de Apple Watch Series 4 (mits ze minimaal watchOS 2 ondersteunen), maar de meeste houden nog geen rekening met het grotere scherm. Dat betekent dat de informatie nog niet over de volledige grootte getoond wordt. Dat is zonde, want zo blijft er een deel van het scherm onbenut. Het verschil zal niet voor iedereen direct zichtbaar zijn, maar als je wisselt tussen apps valt het wel op dat de nog niet aangepaste apps wat krampachtig ogen.

Apple Watch Series 4 met onaangepaste app.

Snelheid en ECG-scanner
Andere verbeteringen die ons opvielen tijdens het eerste gebruik is de snelheid. Zeker als je de overstap maakt van de originele Apple Watch naar de Series 4 merk je het grote verschil van de snellere processor. Apps wisselen en laden gaat sneller, het installeren van apps gaat vlotter en animaties zijn een stuk vloeiender. De nieuwe ECG-scanner komt helaas voorlopig nog niet in Nederland beschikbaar. Daarover lees je meer in ons artikel: Apple Watch met ECG in Nederland, hoe zit het precies?

Apple Watch Series 4 met nieuwe hartslagsensor.

Apple Watch Series 4 hands-on conclusie

Onze eerste indruk van de Apple Watch Series 4 is zonder twijfel positief. Het scherm is een verademing, doordat er simpelweg meer informatie getoond kan worden en je een stuk minder hoeft te scrollen. Ook de snelheid merk je meteen, zeker als je van een originele Apple Watch komt. De nieuwe Digital Crown met de voelbare feedback is nog even wennen, maar het is zeker niet storend in het gebruik. Wel is het jammer om te zien dat veel apps nog niet meteen zijn bijgewerkt, maar we gaan de komende dagen merken hoe zich dit ontwikkelt.

In onze Apple Watch Series 4 review die binnenkort verschijnt lees je nog veel meer over onze ervaringen en testen we de nieuwe Apple Watch uitvoerig zoals je van ons gewend bent.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

39 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.