Apple Watch Molly Watt

Doofblinde beschrijft ervaringen met Apple Watch

Hoe is het om een Apple Watch te gebruiken als je doof en blind bent? Molly Watt heeft het Syndroom van Usher en beschrijft haar ervaringen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Apple Watch Molly WattWe hebben de afgelopen maanden flink wat gelezen over de Apple Watch. Maar hoe is Apple’s horloge als je slechthorend of slechtziend bent? Molly Watt heeft het Syndroom van Usher, waarvan ze uitgebreid verslag doet op haar blog. In een nieuwe post beschrijft ze hoe de Apple Watch voor haar is – wat een unieke kijk biedt op de toegankelijkheidsfuncties van het horloge.

Molly Watt heeft het Syndroom van Usher Type 2a. Hierdoor is ze voor een groot deel doof en kan ze alleen een klein beetje zien met haar rechteroog. Ze maakte zich daarom zorgen over het kleine beeldscherm, waarop het wellicht moeilijk zou zijn om de letters af te lezen. De kleuren van het scherm bleken voor haar situatie echter ideaal:

De Apple Watch heeft een zwarte achtergrond met witte tekst. Dit vind ik persoonlijk fijner dan een witte achtergrond, omdat het licht hiervan mij kan verblinden en mijn ogen pijn doet.

(…)

Ik gebruik op de iPhone een groot lettertype en was blij om te zien dat dit op de Apple Watch ook kan. Ik gebruik ook de zoom-functie om tekst nog groter te maken.

Met de toegankelijkheidsopties kon Watt de lettergrootte aanpassen, zodat zij de Apple Watch alsnog goed kon aflezen. De nieuwe Taptic Engine bleek al snel ook ideaal voor haar. Hiermee kan ze tikjes op haar pols voelen, of vergelijkbare aanrakingen naar vrienden versturen. Dat bleek al snel handig:

Ik heb een aantal vrienden die ook een Apple Watch hebben, waarmee ik al snel een manier had bedacht om in ‘code’ te communiceren. Dat bleek vooral ‘s nachts en in donkere ruimtes handig, omdat ik dan volledig blind ben.

Met deze codes kon ik aangeven of ik hulp nodig had. Als ik bijvoorbeeld oncomfortabel was, kon ik met een reeks taps dit aan vrienden vertellen zodat we iets anders konden doen.

Dat systeem maakt het voor anderen ook makkelijker om met Watt te communiceren:

Mijn moeder gebruikt nu ook ‘tikjes’ om mijn aandacht te krijgen, als ik bijvoorbeeld in mijn slaapkamer zit zonder gehoorapparaat in. Ik voel dan meteen op mijn pols dat ze mijn aandacht wil.

Ik voel ook een trilling als ik een bericht ontvang – haptische feedback is echt geweldig voor een doofblinde.

Meer informatie: Taptic Engine: zo tikt de Apple Watch straks op je pols

Helemaal tevreden is Watt overigens nog niet: de VoiceOver-functie werkt nog niet perfect en het volume van de Apple Watch is niet hard genoeg zodat zij geluiden goed kan horen. Over het algemeen is ze echter enthousiast. Je leest alles over de Apple Watch-ervaringen van Watt op haar blog.

Lees ook: ‘Mijn iPhone is een extra lichaamsdeel’

Via MacStories.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 mei 2015, 13:41
Categorie Achtergrond
Onderwerp apple watch

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.