apple-pay-kaarten

‘Apple verdient 0,15 procent aan Apple Pay-betalingen’

Apple Pay levert Apple 0,15 procent van elke transactie op, zeggen bronnen. Dat lijkt weinig: slechts 15 cent bij elke aankoop van $100. Maar het gaat om grote aantallen transacties.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

apple-pay-iphonesApple krijgt een miniem percentage van elke verkoop die je via de nieuwe betaaldienst Apple Pay doet. Het gaat om slechts 0,15 procent van elke betaling, dus bij een bedrag van $100 krijgt Apple 15 cent. Apple zou dit percentage hebben afgesproken met de creditcardmaatschappijen, beweert de Financial Times. Maar door de enorme aantallen kan de betaalmethode voor Apple toch lucratief zijn.

Apple kondigde Apple Pay aan tijdens de presentatie van de nieuwe iPhones met NFC-chip. Met deze iPhones kun je contactloos betalen, als je eerst een creditcard aan je account hebt gekoppeld. De betaalmethode is beveiligd via de vingerafdrukscanner of door huidcontact. Apple sloot overeenkomsten met American Express, Visa en MasterCard, maar gaat de betaalmethode eerst beschikbaar stellen in de Verenigde Staten.

De Financial Times baseert zich op twee mensen die op de hoogte zijn van de afspraken van Apple met de creditcardmaatschappijen. De deal zou interessant zijn, want concurrent Google krijgt niets betaald voor de transacties die met Google Wallet worden gedaan. Bij Apple is dat anders: telkens wanneer je je boodschappen afrekent of een kop koffie haalt, verdient Apple er ook nog een paar cent aan. Het gaat daarbij om miljoenen transacties. De reden waarom Apple toch betaalt krijgt, is dat Apple Pay niet de activiteiten van traditionele creditcardbedrijven ondermijnt. Je moet nog steeds een creditcard koppelen aan je account, dus de kaartmaatschappijen profiteren ervan mee als Apple Pay een succes wordt. In plaats van betalen met contant geld, zijn Apple-fans sneller bereid om met hun iPhone te betalen.

Vanaf oktober 2014 is Apple Pay beschikbaar in de VS. Zodra de Apple Watch beschikbaar komt kunnen mensen ook met hun smartphone afrekenen. Het betaalsysteem is extra beveiligd met Touch ID op de iPhone en huidcontact op de Apple Watch. Zolang het horloge contact houdt met de huid kun je betalingen doen, als je het horloge tijdelijk afdoet moet je bij de eerstvolgende betaling eerst weer een toegangscode invoeren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 14 september 2014, 19:33
Categorie Diensten
Onderwerpen apple pay, mobiel betalen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.