‘Apple Store Haarlem komt op Grote Houtstraat 99’

De Apple Store Haarlem is gevestigd aan de Grote Houtstraat 99 in Haarlem, de belangrijkste winkelstraat in de stad. Dit is de tweede Apple Store in Nederland.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

grote houtstraat kaartjeApple gaat een nieuwe Apple Store inrichten in het voormalige pand van spijkerbroekenwinkel Forecast aan de Grote Houtstraat 99 in Haarlem. Dat zegt het Haarlems Dagblad op basis van informatie van ingewijden, die “honderd procent zeker” weten dat dit het juiste adres is. De voormalige winkel van jeanszaak Forecast is onlangs met de grond gelijk gemaakt; alleen de voorgevel staat er nog. Achter de voorgevel komt een volledig nieuwe winkel, die doorloopt tot aan Klein Heiligland, schrijft de krant. Toch heeft het pand niet de grandeur die je bij de Apple Stores in Amsterdam en Den Haag ziet. Van de andere kant: veel Amerikaanse Apple Stores in winkelcentra hebben een vrij eenvoudige uitstraling en zijn niet altijd in historische gebouwen gevestigd. Op de satellietfoto is te zien dat het pand eigenlijk vrij klein is en niet over de volledige breedte doorloopt tot de achtergelegen straat, Klein Heiligland.


grote houtstraat foto

Bij de Gemeente Haarlem ontdekten we de aanvraag voor sloopwerkzaamheden ten behoeve van een verbouwing, aangevraagd op 24 mei 2011 onder nummer 11-001055. Uit een vergadering van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit op 7 juni 2011 is niet af te leiden dat Apple de opdrachtgever is. In de notulen van die vergadering is te lezen:

2011-000167 Grote Houtstraat 99, verbouw pand tbv winkelruimte en woningen
Mede aanwezig de heren Dam, architect en Vellekoop, ontwerper.
Het plan betreft en verdere doorwerking van het in de commissievergadering van 23 november 2010 in hoofdopzet goedgekeurde VO.
De commissie constateert dat het plan voldoet aan de welstandscriteria voort gebiedsdeel Binnenstad maar verzoekt de architect de open zinken kap af te dekken met een stalen raster, zodat vanaf rondom gelegen hogere woonbebouwing geen zicht geboden wordt op de installatietechniek.

iPhoneclub-lezer Thijs stuurde ons eerder al onderstaande foto.

haarlem-hebbedingen

Een paar dagen later publiceerde RTV Noord-Holland een soortgelijke foto waarbij van “hardnekkige geruchten” werd gesproken. Winkeliers in Haarlem zouden het al zeker weten: de Apple Store Haarlem komt in de Grote Houtstraat. De “hermetisch afgesloten schutting” en geheimzinnig gedrag rondom de winkel zouden daarop moeten wijzen. Medewerkers van een schoenenzaak zouden “twee Engelssprekende mannen” hebben gezien en bij de snackbar in de buurt hebben ze van slopers gehoord dat Apple naar Haarlem komt. Op 500 meter afstand van Grote Houtstraat 99 zit iCentre Haarlem.

Boven de winkels zijn woningen aanwezig, die volgens het Haarlems Dagblad in hun huidige vorm zullen blijven bestaan. De winkels boven het pand aan de Grote Houtstraat 99 maken deel uit van een project Wonen boven Winkels, waar Haarlem een voorbeeldfunctie mee wil uitstralen. Haarlem begon met het project Wonen boven Winkels, omdat veel woningen boven winkels ongebruikt waren, wat in tijden van woningnood onwenselijk is. Het pand aan de Grote Houtstraat 99 werd in 2008 daarom gekraakt. Volgens de bronnen van de krant is het niet zo vreemd dat Apple zo dicht bij Amsterdam een nieuwe Apple Store opent, omdat er veel mensen met geld in de regio Haarlem wonen, bijvoorbeeld in de naburige gemeenten Heemstede en Aerdenhout.

Het artikel uit het Haarlems Dagblad is in identieke vorm overigens ook te vinden in andere kranten van HDC Media, zoals de IJmuider Courant en Noordhollands Dagblad.

satellietfoto

Tipgever: Arjan

Meer over Apple Store Haarlem

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Apple Store

Lees alles over de Apple Store, de eigen winkel van Apple. Nederland kent drie Apple Stores en België één, maar wereldwijd gaat het om honderden locaties. Ook heeft Apple de online Apple Store. Waar vind je de officiële Apple Stores, wat is er zo bijzonder aan en hoe kun je er terecht voor reparaties? Hieronder vind je alle info op een rij!

Apple Store
53 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.