Apple registreert patent voor podmaps

Apple heeft een patent geregistreerd dat zogenaamde podmaps beschrijft. Het idee is dat je afhankelijk van je locatie en geplande trip een serie kaarten en bijbehorende content krijgt aangeleverd, zoals muziek, route-instructies en video's.

PodmapsAfgelopen week kondigde Nokia op het Mobile World Congress haar Nokia Maps 2.0 aan, maar wat Apple met kaarten gaat toen is nog niet zo heel duidelijk. Een nieuw geregistreerd patent van Apple werpt misschien wat licht op de zaak. Het patent beschrijft namelijk een kaartdienst waarbij gebruikers zich kunnen abonneren op kaartinformatie, net zoals podcasts. De dienst speelt audio- en videofragmenten af, gebaseerd op de lokatie. Zo zou je route-instructies kunnen krijgen of een opgelezen beschrijving van bezienswaardigheden op een bepaald punt. Ook muziek en advertenties kunnen worden afgespeeld, waarbij de hoeveelheid content afhankelijk is van de lengte van je trip.

Het idee doet een beetje denken aan podwandelingen, waarbij je luisterend naar een podcast een bepaalde wandeling uitvoert. Alleen zorgt de dienst er zelf voor dat op de gewenste locatie de bijbehorende content wordt opgezocht en afgespeeld. De dienst draait niet lokaal, maar kan de informatie van een server ophalen. Met RSS-feeds wordt de gebruiker op de hoogte gebracht dat er een kaart met content op maat klaarstaat. Die content wordt dan gesynchroniseerd met een draagbare mediaspeler (bij de iPhone en iPod touch kan downloaden en afspelen op hetzelfde apparaat).

Specifieke producten worden niet genoemd, maar het zou een logische stap zijn om de iPod touch en iPhone te voorzien van offline kaartinformatie. Op dit moment ben je met Google Maps afhankelijk van een internetverbinding. In het genoemde patent haal je de benodigde content en kaarten aan het begin van je trip op, op een plaats waar je internetverbinding goed is. Volgens Apple kan het concept ook worden toegepast tijdens het joggen en andere vormen van sport. Er zijn al audio-podcast voor hardlopers in de iTunes Store beschikbaar (namelijk bij het onderdeel Nike Sport Music), maar die zijn afgestemd op een bepaalde trainingstijd en niet op een bepaalde geografische lokatie.

Apple’s patent voor podmaps staat online bij het Amerikaanse patentbureau.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 februari 2008, 12:16
Categorie iOS
Onderwerpen google maps, gps, locatie, Podcast, wenskaarten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.