iPhone verzekeren

Waarom Apple het zo moeilijk maakt om producten zelf te repareren

Apple maakt het je niet makkelijk om je iPhone zelf te repareren. Het bedrijf krijgt daar regelmatig kritiek op. Nu blijkt echter waarom Apple het zo ingewikkeld maakt.

De Washington Post sprak met diverse bedrijven die elektrische apparaten recyclen. Die blijken behoorlijk vaak te maken te krijgen met in brand vliegende apparaten. Cascade Asset Management, dat telefoons en tablets recyclet, schat dat 1 op de 3.000 apparaten in brand vliegt.


Makkelijk beschadigd
Het voornaamste probleem ligt volgens de Washington Post bij de lithium-ion batterij die tegenwoordig in veel apparaten te vinden is. Als de accu beschadigd raakt kan dat leiden tot een zogenaamde ‘thermische gebeurtenis’. Dit is een eufemistische term voor het feit dat iets in brand vliegt. Het komt omdat de scheiding tussen de positief en negatief geladen delen in de batterijen erg dun is. Zodra die scheiding beschadigd raakt, komen die twee delen met elkaar in aanraking, wat kan leiden tot brand.

Als Apple het gemakkelijk zou maken om je iPhone te repareren, loop je als gebruiker dus een risico. Overigens moeten we ook niet overdrijven: als je enigszins voorzichtig te werk gaat, valt het risico wel mee. Maar feit is wel dat de accu in welk elektronisch apparaat dan ook, vatbaar is voor beschadiging. Dat er bij een bedrijf als Cascade zo’n 1 op de 3.000 apparaten in brand vliegt, is nog relatief weinig. De technici die de apparaten daar uit elkaar schroeven zijn immers getrainde experts.

Apple Keynote Lisa Jackson

iPhone recyclen
Overigens neemt Apple achter de schermen stappen om het recyclen van apparaten makkelijker te maken. Tijdens het iPhone-event 2018 vertelde topvrouw Lisa Jackson op het podium dat Apple probeert om steeds meer onderdelen herbruikbaar te maken. Apple ligt daarbij voor op concurrenten, die bij het design van producten geen rekening houden met hergebruik.

Toch kan het bij Apple op sommige punten ook nog wel beter, bijvoorbeeld door componenten niet langer vast te lijmen. Apple kan dit gemakkelijk aanpakken en schijnt er ook aan te werken. Uiteindelijk is de veiligste optie om je iPhone te laten repareren door een expert. Je kunt daarbij zelf bepalen of je naar de Apple Store gaat of naar een (al dan niet erkend) reparatiebedrijf. Zeker voor de batterij vervangen is het beter om dit door Apple zelf te laten doen, omdat dit maar €29 kost. Door zelf materiaal en gereedschap in te komen ben je waarschijnlijk duurder uit. Bij andere reparaties kan het anders uitpakken en kan Apple relatief duur zijn voor iPhone-reparaties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 september 2018, 12:04
Bron Bron Washington Post
Categorie Achtergrond
Onderwerpen iPhone, reparatie
6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.