touch-id-sensor

Apple ontvangt belangrijk patent voor mobiel betalen met Touch ID

Apple heeft een belangrijk patent ontvangen voor het maken van mobiel betalingen met behulp van de Touch ID-vingerafdruklezer.

touch-id-sensorApple heeft een nieuw patent bemachtigd waarin een vingerafdrukscanner uitgebreid wordt beschreven. De scanner lijkt erg op de Touch ID-knop in de iPhone 5s, maar de patenttekst beschrijft ook een aantal alternatieve methoden om je vingerafdruk af te lezen. Vooral interessant zijn de toepassingen voor de vingerafdruklezer die Apple in het patent noemt: Apple zou je vingerafdruk voornamelijk willen gebruiken voor het maken van betalingen.

Patent Touch ID iWalletStrikt gezien kan Touch ID nu al worden gebruikt om te betalen: leg je vinger op de homeknop terwijl je een app wil kopen en het bedrag van de gekochte app wordt van je iTunes-account afgeschreven. Het patent verwijst echter naar een algemene “financiële transactie”. Hiervoor zou de iPhone volgens het patent toegang hebben tot gevoelige bankinformatie. Het gaat hoogstwaarschijnlijk om een mobiel betaalsysteem, waarbij de iPhone je pinpas en portemonnee vervangt. Dat sluit aan op eerdere geruchten: we horen al een tijd over een mobiele betaaldienst van Apple, die wellicht dit jaar wordt geïntroduceerd.

Het Apple-patent beschrijft ook een nieuwe manier waarop de Touch ID-scanner gebruikt kan worden. Op het moment moet je de vinger nog stil op de scanner laten liggen, maar Apple wil een vingerafdruklezer die ook een bewegende vinger herkent. Sterker nog: deze afleesmethode zou veiliger zijn dan de huidige manier. Volgens het Apple-patent zou een bewegende vinger op de Touch ID-scanner vereist zijn voor gevoelige handelingen zoals een betaling.

Het betreffende patent stamt alweer uit 2011, maar is vandaag pas officieel aan Apple toegewezen. Het is daarmee één van de vele patenten waarmee Apple’s mogelijke iWallet alvast is vastgelegd. In 2011 bemachtigde Apple bijvoorbeeld een ander, belangrijk patent voor het mobiele betaalsysteem.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 augustus 2014, 14:28
Categorie Apple
Onderwerpen mobiel betalen, patent, touch id

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.