Apple Watch met Siri

‘Apple ontwikkelt Apple Neural Engine, een speciale chip voor kunstmatige intelligentie’

Apple werkt aan een speciale chip voor kunstmatige intelligentie, de Apple Neural Engine. Deze zou in de iPhone en andere apparaten ingebouwd kunnen worden voor slimme taken zoals gezichtsherkenning en spraakherkenning.

Apple zou bezig zijn een speciale chip voor kunstmatige intelligentie te ontwikkelen, die Apple Neural Engine gaat heten. Het plan is om deze in te bouwen in toestellen zoals de iPhone. De chip zou diverse AI-taken moeten afhandelen, waaronder gezichts- en spraakherkenning, beweert Bloomberg.

Apple Watch met Siri

Apple Neural Engine

Intern zou de chip bekendstaan als Apple Neural Engine. Het is een van de initiatieven die Apple onderneemt op het gebied van kunstmatige intelligentie, dat de afgelopen jaren een enorme vlucht heeft genomen. Vooral Amazon timmert met Alexa behoorlijk aan de weg en wordt al ondersteund op honderden apparaten. Ondertussen is Google Assistant ook op steeds meer plekken te vinden (waaronder koelkasten, airconditioners en wasmachines). Apple wil ook van de partij zijn en zorgen dat Siri in nog meer apparaten komt, ook van derden. De chip gaat complexe taken afhandelen die normaal gesproken menselijke intelligentie vereisen.

In huidige iPhone, iPad en andere apparaten worden al vormen van kunstmatige intelligentie (AI) gebruikt. Een speciale chip zou daarbij de (A-serie) hoofdprocessor kunnen ontlasten en de batterijduur kunnen verbeteren. Google heeft trouwens al een soortgelijke chip ontwikkeld, die Tensor Processing Unit heet en waarvan de tweede generatie een week geleden werd aangekondigd.

Prototypes in iPhone getest
Apple zou de Apple Neural Engine al in prototypes van de iPhone hebben getest en zou het willen gebruiken in belangrijke apps zoals gezichtsherkenning in de Foto’s-app, spraakherkenning voor het geven van opdrachten en voorspellend tikken met het iOS-toetsenbord. Ook zou Apple de chip willen openstellen voor externe partijen, zoals nu al bij de Touch ID-sensor mogelijk is.

De grote vraag is of dit alles klaar is als in het najaar de iPhone 8 op de markt komt. Wel zou het bedrijf de Apple Neural Engine al op de WWDC kunnen aankondigen, volgende week dus. Daar krijgen we misschien ook een eerste glimp te zien van een Siri-speaker.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 mei 2017, 9:05
Categorieën Apple, Geruchten
Onderwerpen chips, kunstmatige intelligentie, sensor

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.