apple-music-beats-radio-op-iphone

Waarom laat Apple Music je laatst gestreamde nummers niet zien?

Een raar gemis in Apple Music: je kunt favoriete nummers en recent afgespeelde tracks niet makkelijk op één plek terugvinden.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

apple-music-beats-radio-op-iphoneWelke nummers heb je als laatste op Apple Music beluisterd? Je zou denken dat je dit makkelijk kunt controleren, maar het tegendeel blijkt waar te zijn. Want hoewel de Muziek-app en iTunes een afspeellijst met recent afgespeelde nummers hebben, zal je hier geen enkel nummer van Apple Music in terugvinden. Het is hierdoor onmogelijk om je luistergeschiedenis in Apple Music te bekijken.

De afspeellijst genaamd ‘Recent afgespeeld’ bevat alleen nummers die lokaal in iTunes zijn opgeslagen. Muziek afgespeeld op Apple Music wordt daarom niet getoond. Een frustratiepunt voor veel gebruikers, want het is hierdoor knap lastig om soms nummers terug te vinden. Heb je een nummer niet bewaard toen hij werd afgespeeld? Dan moet je de betreffende afspeellijst zelf doorkammen. Bij Apple-radiostations kun je via andere routes wél weer zien wat er is afgespeeld.

Het lijkt een vrij simpele fout van Apple, die in een update voor iOS en iTunes kan worden opgelost. Hopelijk is Apple dat ook van plan: op het moment van schrijven heeft Apple nog niks over het probleem met afspeellijsten gezegd.

Heb je de afspeellijst met recente nummers uit iTunes verwijderd? Dan kun je hem opnieuw maken via Archief > Nieuw > Slimme afspeellijst…. Vul dan als regels het volgende in:

[Laatst afgespeeld] [in the last] 2 [weeks]
[Media Kind] [is] [Music]

Maar zoals we hierboven al zeiden: verwacht niet dat je Apple Music-nummers in de lijst komen te staan.

Bij sommigen wel

iCulture-lezer Benjamin zegt dat hij zijn afspeelgeschiedenis wel terug kan vinden, ongeacht of een nummer lokaal was opgeslagen, op een radiostation werd afgespeeld of
via Apple Music werd gedraaid. Hij kreeg dit voor elkaar door op de drie streepjes in iTunes te drukken. Bij onze eigen tests is hier echter geen mogelijkheid eerder afgespeelde nummers te vinden, net als bij veel andere Apple Music-gebruikers.

Waarom de functie voor sommigen wel verschijnt en voor anderen niet is onduidelijk. Mogelijk heeft Apple aan de serverzijde een aanpassing gemaakt, of vindt er op dit moment een A-/B-test plaats. Bij dat laatste krijgt slechts een deel van de gebruikers een nieuwe functie te zien, zodat Apple kan peilen hoe dit in de smaak valt.

Nummers met hartjes ook niet terug te vinden

Je kunt bij nummers in Apple Music op een hart-knop drukken. Hiermee geef je het nummer in feite een ‘like’, zodat Apple Music je smaak leert kennen en betere suggesties voorschotelt. Verwacht echter niet dat je de nummers met hartjes kunt terugvinden in de Muziek-app. Je favoriete nummers worden alleen naar Apple gestuurd en zijn nooit door jouzelf terug te zien – tenzij een nummer in je iTunes-bibliotheek staat. Dat is op zich geen grote ramp: je kunt zelf ook een afspeellijst maken voor je lievelingetjes, die je wel vrij makkelijk kunt bekijken. Ben je echter overgestapt van diensten zoals Spotify, dan zou je verwachten dat je de favoriete nummers er op ieder moment bij kan pakken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 juli 2015, 14:46
Categorie Diensten
Onderwerp apple music

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.