ipod line-up apple

Toekomstmuziek: hoe lang is de iPod nog relevant?

Apple vernieuwt de iPods, maar dat wil niet zeggen dat ze nog een lang leven voor zich hebben. Is de iPod eigenlijk nog wel relevant in 2015, en zouden we ze echt missen als ze verdwijnen?

ipod line-up apple

Met Apple’s hernieuwde interesse voor muziek dankzij Apple Music, is het niet gek dat de iPods gisteren (eindelijk) vernieuwd werden. Een nieuw likje verf voor de iPod nano en shuffle, en de iPod touch die ook van binnen herzien is. Of dit genoeg is om de iPod weer een relevant apparaat te maken anno 2015 is alleen de vraag.

Ondanks de upgrade zijn zowel de iPod shuffle als de nano namelijk nog steeds niet geschikt voor Apple Music, en dat maakt het op zijn zachtst gezegd een wat ongemakkelijk apparaat voor Apple om te blijven promoten als ‘ultieme muziekgadget’.

Shuffle en nano verdwijnen naar de achtergrond

Een paar nieuwe kleurtjes veranderen daar weinig aan. Het lijkt er dan ook op dat de shuffle en nano langzaam maar zeker uit het zicht zullen verdwijnen, net zoals eerder met de iPod classic gebeurde. Het product dat ze kan vervangen zit inmiddels al om de pols van heel wat Apple-fans: de Apple Watch, ook een apparaatje dat je kunt gebruiken om onderweg (offline) naar muziek te luisteren met een Bluetooth-koptelefoon.

Lees ook: Zo sla je nummers offline op met Apple Music

ipod-nano-kleuren-2015

Zodra de eerste generatie Apple Watch in de toekomst goedkoper wordt, zal het een steeds sterker alternatief voor de shuffle en nano vormen. Dat de iPods niet meer zo belangrijk zijn voor Apple, blijkt wel uit de manier waarop ze werden geïntroduceerd. Apple schonk weinig aandacht aan de vernieuwde iPods: één persbericht waarin we op de hoogte werden gesteld was het enige wat Apple te zeggen had, in plaats van een keynote of aankondiging tijdens een andere presentatie. Bekijk ook even onderstaande grafiek met de verkoopcijfers en je snapt waarom Apple zich niet meer al te druk maakt om de iPod.

iPod-verkoopcijfers-grafiek
Bron: @BenedictEvans

Van broekzak naar huiskamer

Ook ikzelf merk hoe mijn iPod steeds meer een product wordt dat thuis blijft liggen, in plaats van een apparaatje dat altijd in mijn broekzak zit. Mijn iPod classic is inmiddels goed gevuld met muziek en heeft een permanente plaats gekregen in de speaker in de huiskamer.

De nieuwste albums en afspeellijsten staan op mijn iPhone. Die luister ik onderweg, terwijl ik de volledige discografie van Radiohead of The Beatles shuffle op mijn classic beluister, als ik thuis kom. Tegelijkertijd betekent dit dat ik de classic niet echt meer nodig heb, maar dat ik het als muziekfan gewoon tof vind om mijn muziekcollectie offline op een apparaat opgeslagen te hebben. Dat neemt niet weg dat ik die zelfde functie net zo goed met mijn iPhone heb.

ipod classic zijkanten

En de iPod touch dan?

De iPod touch kan ondertussen nog wel op wat liefde en aandacht van Apple rekenen. Het nieuwe model is niet alleen voorzien van dezelfde 8-megapixelcamera als de iPhone 6, maar heeft ook een M8-coprocessor gekregen en is beschikbaar als 128GB variant. Bovendien draait de iPod direct op iOS 8.4, zodat je direct met Apple Music aan de slag kunt.

Daarnaast blijft het een goedkoop alternatief voor mensen die geen iPhone hebben of willen en toch aan de slag willen met een apparaat van Apple. Een instapmodel dus, voor wat jongere consumenten of juist de oudere die niets van smartphones moet hebben.

Lees ook: Dossier iPod touch en Benchmarks iPod touch 2015

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 juli 2015, 11:55
Categorieën Achtergrond, Apple, iDevices
Onderwerp ipod

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.