apple-music-app-schermen

Apple Music streamt muziek met 256 kbps bitrate en dat is lager dan andere muziekdiensten

Apple Music streamt muziek met een bitrate van 256 kbps. Dat is lager dan de meeste andere muziekdiensten, die al op 320 kbps zitten. Is dat erg?

apple-music-app-schermenJe hebt ondertussen op iCulture al heel wat informatie over Apple Music kunnen lezen. Gisteren was de aankondiging en vandaag las je over functies en eigenschappen die niet tijdens de keynote aan de orde kwamen, zoals offline luisteren en het aantal nummers. Maar er is meer: muziekliefhebbers willen ook weten in welke kwaliteit je straks de muziek kunt streamen en dan blijkt dat het toch een beetje tegenvalt.

Apple heeft namelijk gekozen voor een bitrate van 256 kbps. Dat is lager dan we van Beats Music gewend waren (320 kbps) en ook lager dan de meeste andere muziekdiensten. Bij Spotify, Google Play Music en Tidal kun je kiezen voor 320 kbps. Toch moeten we ook weer niet verbaasd zijn over de gekozen bitrate: die is namelijk gelijk aan de bitrate van muzieknummers die je in de iTunes Store koopt. Dat er tot nu toe niet geklaagd werd over de kwaliteit van iTunes-nummers, komt omdat de meeste mensen het toch niet kunnen horen.

Cynische lezers zullen misschien denken: die kwaliteit is goed genoeg voor je Beats-oordoppen – die tegenwoordig ook door Apple worden gemaakt.

Veel Spotify-gebruikers gaan er toch op vooruit

Omdat de meeste iCulture-lezers gebruik zullen maken van Spotify, hebben we even uitgezocht hoe het daar precies zit:

  • Mobiel: 96 kbps
  • Standaard desktop: 160 kbps
  • Premium: 320 kbps (instellen via voorkeuren)

Voor veel Spotify-gebruikers die nu 160 kbps gewend zijn, betekent het dat ze er bij Apple toch op vooruit gaan: van 160 kbps naar 256 kbps. Tenminste als het Ogg Vorbis-bestandsformaat van Spotify even efficiënt is als Apple’s AAC-formaat. Luisterde je voornamelijk mobiel, dan gaat de bitrate helemaal flink omhoog, maar ben je ook sneller door je databundel heen. Mogelijk gaat Apple voor mobiel gebruik nog wel een lagere bitrate hanteren.

Lees ook: Dossier Apple Music

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 9 juni 2015, 22:40
Categorie Diensten
Onderwerp apple music

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.