Final Cut Pro update

Final Cut Pro 10.4 komt eraan: VR-functies, HDR en HEVC

Apple heeft Final Cut Pro 10.4 aangekondigd, met ondersteuning voor Virtual Reality, HDR, HEVC en meer. De update komt later dit jaar uit.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft Final Cut Pro 10.4 aangekondigd, met ondersteuning voor Virtual Reality, HDR, HEVC en meer. Er werd lang uitgekeken naar de update van Apple’s professionele videobewerkingspakket, dat afgelopen mei voor het laatst werd bijgewerkt.

Final Cut Pro 10.4

Versie 10.4 zal een van de grootste updates in de geschiedenis van Final Cut Pro zijn. Apple heeft nog niet bekendgemaakt wanneer de nieuwe versie beschikbaar komt, maar ze demonstreerden de nieuwe functies al wel tijdens een speciaal event, het Final Cut Pro X Creative Summit.

Final Cut Pro update

Tijdens de demonstratie toonde Apple een 8K-tijdlijn op een iMac Pro, dus de kans is groot dat Final Cut Pro 10.4 rond de introductie van de nieuwe iMac Pro te downloaden is. De professionele iMac moet nog dit jaar in de schappen liggen. Ook voor iOS-gebruikers is er nieuws, want de nieuwe versie van FCP biedt directe integratie met iOS-video’s.

Final Cut Pro voor ‘echte’ VR

Apple nodigde videoprofessionals uit voor het event in Cupertino, waar ze hands-on ervaring konden opdoen met de nieuwe software. Een van de belangrijkste vernieuwingen is dat de software nieuwe functies voor ‘echte’ Virtual Reality heeft gekregen. Op de tijdlijn kun je nu twee VR-feeds bekijken, één voor elk display in de VR-bril. De VR-ondersteuning geldt ook voor Motion 5, Apple’s software voor speciale effecten. Alle tools van de 360VR-toolbox van Tim Dashwood kun je gebruiken. Apple nam de plug-in-maker afgelopen voorjaar in dienst.

FInal Cut Pro krijgt ondersteuning voor HDR en als je met een recente iPhone 4K HEVC-beelden hebt gemaakt kun je dit nu makkelijk opnemen in je tijdlijn van Final Cut Pro. In iOS 11 en macOS 10.13 High Sierra stapte Apple eerder dit jaar al over op HEVC, omdat het dezelfde beeldkwaliteit belooft bij maar de helft van de benodigde opslag.

De update van Final Cut Pro komt nog dit jaar beschikbaar, heeft Apple beloofd. Nadere aankondigingen volgen nog.

Update 29 oktober: Despacito-video gemaakt met FCPX
Een interessant weetje: de meest populaire muziekvideo aller tijden heeft nu meer dan 4 miljard views. Deze video is gemaakt met Final Cut Pro X.

Bijzonder is dat de video in slechts één dag is gefilmd in La Perla, een stranddorpje in Puerto Rico. De video werd vervolgens door Elastic People, een videostudio in Miami, gemaakt met behulp van Final Cut Pro X.

Afbeelding via Richard Taylor

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 29 oktober 2017, 8:43
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen final cut, videobewerking
Devices Mac, MacBook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.