iCloud op een MacBook

Apple gaat Google’s cloudservers gebruiken voor iCloud

Apple gaat bepaalde iCloud-diensten onderbrengen op Google Cloud Platform, terwijl ze voorheen Amazon Web Services gebruikten.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Apple heeft een overeenkomst gesloten om Google Cloud Platform te gebruiken voor bepaalde iCloud-diensten. Google gaat op die manier de infrastructuur regelen voor iCloud en krijgt daarvoor tussen de $400 en $600 miljoen betaald. Daarmee wordt Apple minder afhankelijk van Amazon Web Services (AWS).

iCloud Drive op Windows laptop

Van Amazon naar Google’s cloud

De overstap kan mogelijk een jaar in beslag nemen en zal voor Google niet erg winstgevend zijn, voorspelt The Information. Apple heeft eigen datacenters voor iCloud, maar schakelt ook belangrijke externe partijen in om de 782 miljoen gebruikers van voldoende online opslagruimte te voorzien, waaronder ook Microsoft’s Azure-platform. Overigens heeft Apple Amazon niet volledig aan de kant gezet.

Google is sinds vorig jaar druk bezig om partners binnen te halen voor het Google Cloud Platform. Daarbij is een prijzenoorlog ontstaan tussen Google en Amazon, met Google als de grootste prijsknaller.

Flinke uitbreiding van datacenters

Apple DatacenterApple is ondertussen druk bezig om de capaciteit van de eigen datacenters uit te breiden. CFO Luca Maestri vertelde tijdens de laatste presentatie van kwartaalcijfers dat de hoeveelheid datacenters snel wordt uitgebreid om te kunnen inspelen op het groeiende aantal iCloud-gebruikers. Voor Europese gebruikers komen er datacenters in Ierland en Denemarken, terwijl een voormalig saffierfabriek wordt omgebouwd tot commandocentrum voor het wereldwijde serverpark. In de VS zijn ze bezig om het datacenter in Prineville (Oregon) uit te breiden en er komt een nieuw datacenter in Reno (Nevada).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 juni 2016, 22:07
Categorie Diensten
Onderwerpen google, icloud

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.