Reacties voor: Apple-historie: waarom de Mac zo populair is bij grafisch vormgevers

Apple heeft een goede reputatie op het gebied van grafische vormgeving en DTP. Hoe is dat eigenlijk zo ontstaan? Wij duiken in de grafische, creatieve geschiedenis van Apple.

Reacties: 10 reacties

  1. De ontwerpers waren toen dus al overgestapt en: When you go Mac, you’ll never go back.

  2. Deze DTP-er/grafisch ontwerper/marketingsmanager werkt thuis en op werk gewoon op Windows. Op werk een Windows-PC, dus thuis ook, want om voor 2 systemen de nukken en snelkoppelingen (Nederland en Engels is al een crime) te leren is iets te veel van het goede… Font rendering daarentegen is op Mac wel echt mijlenver vooruit op Windows, Ubuntu of ChromeOS. Ik controleer en presenteer webgebaseerde content dan ook altijd eerst op een Macbook.

  3. Heb ze alle drie meegemaakt. PageMaker, QuarkXpress en (tot opnde dag) InDesign.
    Ouwe lul hé?! 😉

  4. Tot en met de Mac Pro kan ik me deze voorkeur nog voorstellen. Inmiddels is zijn de platform voordelen zo goed als verdwenen (ok font mgt daargelaten) en heb je met de Pro een 3 jaar oude, overprijsde en niet uitbreidbare machine.
    Apple heeft de trouwe customer base (die haar door de diverse crises getrokken heeft) op achterstand gezet.

  5. Ik herken het helemaal. In prille begin met QuarkXPress gewerkt, later met InDesign. Het werd gewoon te duur en te log. InDesign haalde hen in met pakketprijs en ook met handige functies. Bestaat het nog? Wauw, dat hebben ze toch goed gedaan. En dat font-vertoning in Windows niet mooi is als op de Mac, dat herken ik ook.

  6. Werk nu ook met indesign op Mac nadat ik ooit met quark begonnen was. Vele malen makkelijker…

    Tip voor de particulier die eenvoudig gratis en of voordelig drukwerk wilt ontwerpen, probeer Canva eens.

  7. Complimenten voor jullie werk.
    Het schrijven van bijvoorbeeld dit artikel doe je niet effe tussen de bedrijven door terwijl de meeste lezers het of nauwelijks lezen of heel normaal vinden dat dit door jullie wordt gepubliceerd.

  8. Grappig, ik verwachte een artikel waar tenminste Sketch in werd benoemd 🙂

  9. Vergeet niet dat de Mac altijd al kleurprofielen ondersteunde vanuit de os al. Bij Windows was (is?) dit niet

  10. Ik ben DTP’er en heb met alle drie de pakketten gewerkt, zowel op Windows als op OSX. Toch moet ik zeggen dat ik het op OSX veel beter, eenvoudiger en sneller vind werken. Werkelijk overal is een sneltoetscombinatie voor in OSX, uitgebreide support voor kleurprofielen, font management en vrijwel alles werkt vanuit de doos.

    Naar mijn mening rendert de Mac ook alles veel sneller, en bovendien heb ik nog vrijwel nooit een melding als: ‘dit programma reageert niet meer en moet worden afgesloten’ gehad op OSX, en op Windows komt dat nogal vaak voor als je even sneller werkt dan het systeem kan bijhouden. Dus ook stabiliteit is voor mij een factor om op OSX te werken.

    En wat denk je van virussen. Dagelijks komen klanten met USB sticks met meuk waar vaak ook zeer verdachte .exe bestanden en andere verborgen runtime scripts op staan. Ook via email komen vaak zulke verdachte bijlagen van binnen op de DTP afdeling. Gelukkig hebben deze geen enkel effect onder OSX, en dat is ook al een hele zorg minder. Zit er niet op te wachten om telkens m’n systeem te moeten formatteren en opnieuw inrichten omdat deze op zo’n manier besmet is geraakt. Met de hoeveelheid bestanden die wij verwerken en verspreiden onder klanten, is de kans (onder Windows) dan ook nog aanwezig dat wij zelf ongemerkt virussen verspreiden onder klanten via email, USB of andere methoden van bestandsuitwisseling. En dat is ‘bad for business’

    En nog even een aanvulling op het artikel: “Tegenwoordig lever je een PDF’je aan” staat er in het artikel. Een PDF is ook gewoon een PostScript bestand hoor. De afkorting staat nu voor Portable Document Format, maar vroeger betekende het PostScript Document Format. PostScript is in feite een programmeertaal waarmee je tekeningen, vormen en teksten mee kon maken. Je moest de programmeertaal kennen/leren om dit te doen. Dat sloeg je op als een .PS bestand. Een RIP (rendersoftware) kon dit bestand uitlezen en de programmeertaal omzetten naar de bedoelde vormen, tekeningen etc. Vervolgens kwam het EPS formaat, oftewel Encapsulated PostScript. Deze bevatte, naast de programmeertaal, ook een afbeelding/voorvertoning van het beoogde resultaat en de gebruikte font informatie. Een PDF gaat nog een stapje verder en kan veel meer informatie bevatten. Denk bijvoorbeeld aan bladwijzers, interactieve elementen, job tickets, print instructies en nog veel meer.

    Hier trouwens de bronvermelding.

    Nog een gouden tip voor DTP’ers en vormgevers. Met Automator en Apple Scripts onder OSX kun je je workflow stukken verbeteren. Handelingen die je vaak uitvoert kun je met een combinatie van de genoemde twee automatiseren door bijvoorbeeld hot folders te maken die standaard handelingen voor je uitvoeren. Bestandje erin slepen, beoogde resultaat komt er uit. Scheel enorm veel tijd.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.