Apple haalt vooraanstaand AI-onderzoeker in huis voor Siri

Apple heeft Russ Salakhutdinov in dienst genomen, een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van kunstmatige intelligentie. Hij gaat een onderzoeksteam bij Apple leiden.

Ruslan SalakhutdinovApple heeft een kopstuk uit de wereld van kunstmatige intelligentie in huis gehaald. Ruslan (‘Russ’) Salakhutdinov wordt directeur AI-onderzoek bij Apple, maar zal tegelijk nog zijn werk als hoogleraar blijven voortzetten. Salakhutdinov is verbonden aan Carnegie Mellon University en gaat binnen Apple een team aansturen dat onderzoek doet naar toepassingen van kunstmatige intelligentie, om bijvoorbeeld Siri slimmer te maken.


Salakhutdinov kondigde zijn nieuwe baan bij Apple officieel aan in een tweet:

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Bij Carnegie Mellon werkt Salakhutdinov op het gebied van statistische machine learning en bij zijn onderzoek richt hij zich op Deep Learning, Probabilistic Graphical Models en Large-scale Optimization. Een grappige bijkomstigheid is dat zijn huidige leerstoel is gesponsord door Microsoft, voormalig aartsvijand van Apple. In een van zijn meest recente onderzoeken beschrijft hij hoe je beter de context kunt achterhalen van de vragen die mensen stellen.

Russ Salakhutdinov zegt dat hij van plan is om meer onderzoekswetenschappers aan te trekken om bij Apple te komen werken. De bijbaan roept overigens wel vragen op: betekent het dat Apple voortaan ook wetenschappelijke papers gaat publiceren? Anders zou het eerder een groot verlies zijn. Apple heeft eerder wel kritiek gekregen, dat ze vooral talent en kennis uit de wereld van AI-onderzoek wegtrekken, maar eigenlijk niets teruggeven. Het meest recente voorbeeld daarvan was de overname van Turi, een bedrijfje dat naar verluidt voor $200 miljoen werd overgenomen. Eerder haalden ze ook de technologie in huis van Perceptio (slimme fotoherkenning) en Emotient (technologie om emoties op foto’s te herkennen). Maar alle kennis gaat daarbij verloren omdat Apple uit concurrentie-overwegingen niets loslaat waar ze mee bezig zijn.

Klik om inhoud van Twitter te tonen.
Learn more in Twitter’s privacy policy.

Salakhutdinov zou vooral in dienst zijn genomen om Siri slimmer te maken. Een paar dagen geleden kreeg Apple nog kritiek van vooraanstaand journalist Walt Mossberg dat Siri eigenlijk ‘best dom is’ en achterloopt op andere assistenten zoals Amazon’s Alexa en Microsoft’s Cortana. Ondertussen is Google druk aan de weg aan het timmeren met z’n eigen Google Assistant. In een interview gaf Tim Cook aan dat er nog steeds druk gewerkt wordt aan AI in alle Apple-producten.

Bekijk ook

Tim Cook: 'Batterijduur verlengen met kunstmatige intelligentie'

In een interview met de Aziatische zakenkrant Nikkei geeft Tim Cook aan dat kunstmatige intelligentie steeds belangrijker wordt. Zo wil hij AI gebruiken om de batterijduur te verlengen. Ook streeft hij naar een contantloze samenleving met Apple Pay.

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.