Apple brengt eerste beta’s voor iOS 9.1 en tvOS uit

De eerste beta's voor iOS 9.1 en tvOS zijn verschenen, op de avond dat Apple ook de nieuwe iPads en Apple TV aankondigde.

apple-tv-4-diagonaal
Apple heeft vanavond een reeks nieuwe beta’s aangekondigd. Zo verscheen er de eerste beta’s voor iOS 9.1, de update die nodig is voor de nieuwe iPads. Ook kreeg watchOS 2 een nieuwe beta an Apple bracht een gloednieuwe eerste beta uit voor tvOS, dat vanavond werd aangekondigd.

iOS 9.1 beta 1

Apple heeft de eerste beta voor iOS 9.1 beschikbaar gesteld voor ontwikkelaars. Deze update zal later dit najaar gaan verschijnen, vermoedelijk rond de periode dat ook de nieuwe iPads op de markt komen. De update naar iOS 9.1 is waarschijnlijk nodig voor nieuwe functies op de iPad, zoals de drukgevoelige stylus (Apple Pencil). Het verschijnen van de Golden Master voor iOS 9 maakt duidelijk dat deze versie nu helemaal klaar is. iOS 9 zal op 16 september verschijnen voor iedereen met een geschikt apparaat.

Nieuwe emoji in iOS 9.1

Het is nog afwachten wat Apple precies heeft veranderd in iOS 9.1, maar in elk geval één functie is alvast ontdekt: Apple heeft een reeks nieuwe emoji toegevoegd. Nieuw is ook de beruchte middelvinger-emoji, die tot vandaag alleen op Android beschikbaar was.

Emoji iOS 9.1

Hey Siri instellen

Ook nieuw: je moet voortaan Hey Siri vooraf instellen, zodat de virtuele assistent ziet wanneer je hem aanspreekt.

https://twitter.com/TechChunky/status/641710280192458752

tvOS beta 1

Ook kwam vanavond de eerste beta beschikbaar van tvOS, het besturingssysteem van de nieuwe Apple TV. Dit besturingssysteem is gebaseerd op iOS, maar wijkt toch zodanig af dat Apple er aparte beta’s voor uitbrengt. Ontwikkelaars kunnen vanaf nu aan de slag om apps voor de Apple TV te maken. tvOS biedt onder andere ondersteuning voor controllers, mediaspelers en iCloud. Dankzij tvOS ziet de interface van de Apple TV 4e generatie er ook iets anders uit. Eén van de dingen waar ontwikkelaars mee aan de slag kunnen gaan, zijn notificaties. Zo zou je tijdens het tv-kijken notificaties kunnen krijgen van sportwedstrijden die op hetzelfde moment bezig zijn.

Ontwikkelaars kunnen zich inschrijven om als eerste de nieuwe Apple TV-hardware te kunnen testen, voordat consumenten ze in handen krijgen. Het aanbod is beperkt. Vanaf 11 september 2015 kun je je hiervoor aanmelden. Apple geeft voorrang aan ontwikkelaars die al apps in de App Store hebben staan. Wel moet je geregistreerd staan in een select groepje landen, waaronder Verenigde Staten en Verenigd Koninkrijk. De Apple TV Developer Kit bestaat uit een Apple TV, afstandsbediening, stroomkabel, Lightning-kabel en documentatie.

Ook nieuwe Golden Masters

Vanavond verschenen nog meer interessante downloads voor ontwikkelaars: de Golden Masters voor iOS 9, watchOS 2 en El Capitan kwamen beschikbaar. Een Golden Master is de laatste testversie die beschikbaar komt voor ontwikkelaars, voordat de definitieve versie verschijnt. Er zullen daaraan geen nieuwe functies meer worden toegevoegd.

Bekijk ook

Golden Masters iOS 9, watchOS 2 en El Capitan nu beschikbaar

De Golden Masters van iOS 9, El Capitan en watchOS 2 zijn vanaf nu te downloaden. In dit artikel leggen we je uit hoe je deze zo goed als definitieve versie op je Mac, iDevice en Apple Watch zet.

Alle aankondigingen op een rij

Het Apple-evenement is voorbij! Wat is allemaal verteld over de nieuwe iPhones, iPads en de compleet vernieuwde Apple TV? We hebben alle aankondigingen op een rij gezet in een uitgebreide roundup.

tvOS

tvOS is het besturingssysteem van de Apple TV. tvOS is alleen beschikbaar op de Apple TV HD en Apple TV 4K en niet op oudere modellen. Het besturingssysteem regelt alle functies van de Apple TV, waaronder ook de ingebouwde apps en de App Store. Voor tvOS brengt Apple regelmatig nieuwe gratis updates uit. Deze verbeteren de beveiliging en lossen bugs op en bevatten soms ook nieuwe functies.

tvOS

Reacties: 16 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.