Apple beschrijft plannen als MVNO in een patent

Apple heeft in een patent beschreven hoe ze als virtuele netwerkoperator actief zouden kunnen zijn. De iPhone kiest in dit patent automatisch het netwerk met de meest gunstige aanbieding, waarbij de kosten voor gesprekken en diensten via iTunes worden afgerekend.

Apple iTunes MVNOEen recent gepubliceerde patentaanvraag van Apple wekt de indruk dat het bedrijf uitgebreid onderzoek heeft gedaan naar de mogelijkheden om als Mobile Virtual Network Operator (MVNO) actief te zijn. iPhone-bezitters kunnen volgens deze plannen rechtstreeks zaken doen met Apple voor mobiele diensten en de afrekening daarvan. Het patent met de naam Dynamic Carrier selection is geregistreerd op 10 oktober 2006 en beschrijft een systeem waarbij de iPhone automatisch kan overschakelen op een netwerk met de meest gunstige tarieven.

Het apparaat in de patentaanvraag heeft een eigen iTunes MVNO carrier-ID om zich te identificeren en te registreren op elk beschikbaar mobiel netwerk. Apple zal met de netwerkbeheerders onderhandelen om toestemming te krijgen voor de aanvankelijke registratie en datauitwisseling tussen iPhone en Apple’s MVNO-server. Wanneer de iPhone voor het eerst verbinding maakt het met mobiele netwerk, stuurt het z’n ID en locatie naar de iTunes MVNO-server. De iPhone krijgt dan informatie terug over de beschikbare netwerken, diensten en tarieven in het gebied. Als gebruiker kun je handmatig het beste of goedkoopste netwerk selecteren.

Zodra de verbinding is gelegd, kunnen de netwerkdiensten en de prijzen continu worden bijgewerkt. Het toestel kan van netwerkoperator wisselen wanneer er een beter aanbod beschikbaar is. Je iPhone weet bijvoorbeeld wanneer de goedkope dag- en weekendtarieven zijn en schakelt naar de meest gunstige aanbieder. Alle rekeningen van de netwerkoperators gaan via Apple’s MVNO. Je betaalt je rekening dan ook via iTunes. Maar Apple heeft nog meer plannen: het denkt erover na om netwerkoperators automatisch biedingen te laten versturen wanneer de diensten en prijzen in een bepaald gebied variëren.

Net als met veel andere patenten van Apple geldt: het feit dat het idee in een patent is vastgelegd wil nog niet zeggen dat Apple het daadwerkelijk gaat uitvoeren. Maar ze denken er wel over na.

Een uitgebreid artikel hierover is te vinden op Unwiredview.

Meer info: Dynamic Carrier Selection

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 april 2008, 22:30
Categorie Apple
Onderwerpen itunes, provider

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? In het najaar van 2019 stopt iTunes, maar wat zijn de opvolgers?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.