iPad thuis op schoot

Apple beperkt sideloading op iOS tot 10 apps, maximaal 7 dagen

Apple beperkt sideloading op iPhones en iPads. Mensen met een gratis ontwikkelaarsaccount mogen nog maar 10 sideloading-apps installeren, voor beperkte tijd.

Met sideloading kun je apps op je toestel zetten, die niet officieel in de App Store mogen staan. De bekendste sideloading-app was wel f.lux, de app waarmee je het scherm van je iDevice kon dimmen. Apple liet f.lux offline halen en voert nu nog meer beperkingen in: je mag nu nog maar maximaal 10 apps via sideloading installeren.

iPad thuis op schoot
Deze gebruiker is er letterlijk ondersteboven van.

Honderden sideloading-apps

Via de open source-community zijn tegenwoordig honderden iOS-apps te vinden, die je buiten de App Store om kunt installeren. Dat is iets riskanter, maar het levert je functionaliteit op die met officiële apps niet mogelijk was.

De meeste sideloading-apps zijn te vinden op GitHub en soortgelijke portals: je haalt daar de broncode op en met Xcode creëer je er zelf een app van, die je vervolgens kunt installeren. Je hebt er alleen een gratis ontwikkelaarsaccount voor nodig. Wil je apps publiceren via de App Store, dan zul je als ontwikkelaar wel een betaald account moeten nemen.

Tot nu toe kon sideloading probleemloos worden gebruikt, om apps van derden te proberen. De enige beperking waarmee je te maken was, was dat het certificaat, dat tijdens het sideloading-proces automatisch wordt aangemaakt, maar 90 dagen geldig was. Daarna moest je alle stappen weer opnieuw doorlopen. Voor een gewilde app heb je die moeite wel over. Het signeren van het certificaat doe je met je eigen Apple ID.

Maximaal 10 sideloading-apps

Mensen met een gratis ontwikkelaarsaccount merken dat Apple beperkingen heeft ingevoerd. Zij kunnen nog maar 10 sideloading-apps per week signeren. Ook is de geldigheid van de certificaten ingekort tot 7 dagen. Daardoor wordt het gebruik van de apps een stuk minder interessant: je wil niet elke week een app opnieuw aanmaken en installeren.

Wie meer wil, zal meerdere Apple ID’s moeten gebruiken en raakt vervolgens in de knoop met profielenbeheer. Ben je fanatiek gebruiker van sideloading, dan loont het om toch maar de €99 voor het betaalde ontwikkelaarsaccount te betalen. Die gebruikers hebben de beperking nog niet.

Waarom zou Apple sideloading willen beperken? Hoewel er geen officiële reactie naar buiten is gebracht, zijn er wel een aantal redenen te bedenken. Apple wil niet dat een situatie zoals bij Android ontstaat, waarbij je vrij bent om apk’s van apps te installeren. Dit werkt piraterij in de hand en zorgt ervoor dat Apple de controle verliest. Sideloading was ooit bedoeld voor het testen van prototypes van apps, maar wordt nu gebruikt op een andere manier. Aanvankelijk werd gedacht dat sideloading een bewuste keuze van Apple was om het besturingssysteem wat opener te maken. Maar daar hebben ze nu blijkbaar spijt van.

Zelf sideloading proberen

Hier vind je een lijst met meer dan 400 sideloading-apps. Dat wordt lastig kiezen… welke 10 ga jij installeren? In een aparte tip leggen we uit hoe sideloading werkt.

Ondertussen zijn er ook al oplossingen verzonnen om de beperkingen te omzeilen:

Via: iPhone-ticker

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 mei 2016, 21:23
Categorie Achtergrond
Onderwerpen developers, sideloading

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.