swift-cue

Apple gaat artiesten toch betalen tijdens Apple Music-proefperiode

Apple gaat artiesten toch betalen tijdens de 3 maanden durende proefperiode van Apple Music. Een open brief van Taylor Swift zorgde dat Apple ingreep.

swift-cue
Apple gaat artiesten toch royalty’s betalen tijdens de 3 maanden durende proefperiode van Apple Music. Dat maakte Apple bekend, nadat zangeres Taylor Swift in een open brief kritiek op Apple’s betalingsbeleid had geuit. De zangeres is momenteel in Nederland voor een optreden in de Ziggo Dome. Vlak daarna meldde Apple-topman Eddy Cue dat artiesten de eerste 3 maanden gewoon betaald krijgen, al ligt de vergoeding wel wat lager dan bij betaalde abonnementen. Apple Music gaat op 30 juni van start.

‘Je kan iemand niet vragen om 3 maanden gratis te werken’

Apple’s plan was om artiesten gedurende de proefperiode niet te betalen en dit goed te maken met een hogere vergoeding als mensen een abonnement nemen. Maar Taylor Swift vond dat “schokkend” en “teleurstellend”. Ze schreef een blogposting, waarin ze uitlegt waarom haar laatste album ‘1989’ niet op Apple Music te beluisteren is.

De zangeres schrijft:

Het gaat hier niet om mij. Gelukkig heb ik al vijf albums en kan ik mezelf, mijn band, mijn crew en complete managementteam betalen door liveshows te doen. Dit gaat over nieuwe artiesten en bands die net hun eerste single hebben uitgebracht en niet worden
betaald voor het succes.

Ze vervolgt, dat 3 maanden een lange periode is om onbetaald door te komen. Het is niet eerlijk om iemand te vragen gratis te werken. Apple’s topman Eddy Cue zegt dat hij de boodschap luid en duidelijk heeft begrepen. In een tweet belooft hij dat Apple artiesten toch zal betalen tijdens de proefperiode.

Mogelijk komt er later vandaag nog een uitgebreidere verklaring van Apple, waarom ze hun beleid hebben veranderd. Apple vindt het ongetwijfeld niet handig om vlak voor de introductie van Apple Music (op 30 juni) in een conflict verzeild te raken. Als miljardenbedrijf zou het ook oneerlijk zijn om artiesten de rekening te laten betalen voor de proefperiode.

Wat Taylor Swift betreft: zij retweette het bericht van Eddy Cue en reageerde positief op Apple’s nieuwe standpunt. Maar ze heeft nog niet aangegeven of haar nieuwste album nu ook op Apple Music komt. Ze haalde eerder haar albums van Spotify, uit onvrede over de vergoedingen. De zangeres is momenteel in Nederland, waar ze een optreden gaf in een uitverkochte Ziggo Dome. Ze uitte daarbij ook kritiek op ‘luie journalisten’, die vinden dat haar liedjes vooral over jongens en relaties gaan.

Meteen crisisoverleg met Tim Cook

In een reactie vertelde Cue dat de open brief van Taylor Swift en klachten van indielabels inderdaad heeft gezorgd voor de beleidswijziging. Cue sprak zondagavond meteen met Tim Cook af om het probleem face to face te bespreken. Cook en Cue hadden aanvankelijk samen bepaald hoe de vergoeding bij Apple Music in elkaar moest zitten en nu waren ze het gezamenlijk eens dat ze de vergoeding toch anders moesten aanpakken.

Er zit nog wel een addertje onder het gras. Apple betaalt de artiesten en rechthebbenden de complete drie maanden van de proefperiode, maar ze krijgen daarbij wel een lagere vergoeding. De rechthebbenden ontvangen een vergoeding per stream. Hoeveel dat is, wilde hij niet zeggen. Cue nam ook telefonisch contact op met Taylor Swift, om te vertellen dat ze de klachten hebben gehoord en maatregelen gaan nemen. Cue weet niet of de veranderingen voldoende zijn om te zorgen dat ‘1989’ op Apple Music te beluisteren zal zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 juni 2015, 8:47
Categorie Diensten
Onderwerp apple music

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.