iculture-peilt
iCulture Peilt
Meisje met iPhone 5s

Praat mee: hoe lang moet Apple iOS-updates uitbrengen voor oudere iPhones?

Hoe lang moet Apple doorgaan met het uitbrengen van updates met nieuwe functies? Zeker bij oudere iPhones is het vaak een lastige afweging: nieuwe functies zijn leuk om te hebben, maar ze maken je oudere toestel vaak ook een stuk trager. Wij zijn benieuwd hoe jij erover denkt in deze aflevering van 'Praat mee'.

Jarenlang gratis updates…
Het mooie van iPhones is dat je jarenlang iOS-updates kunt installeren en niet hoeft te wachten. Terwijl bezitters van goedkope Android-toestellen soms helemaal geen updates meer krijgen of extreem lang moeten wachten, kan iedereen met een geschikte iPhone meteen de nieuwste iOS-versie installeren zodra deze beschikbaar komt. De eerstvolgende update is iOS 11.3 en daar zitten weer wat leuke nieuwe functies in, die voor iedereen met een geschikt toestel te gebruiken zijn. Maar er komt natuurlijk wel eens een einde aan al die updates. Na een paar jaar vallen er weer toestellen af. Dit is een logische keuze: als Apple toestellen tot in het oneindige rekening zou moeten ondersteunen, houdt dat de ontwikkeling van functies op nieuwere toestellen tegen. Bovendien kun je je afvragen of de gebruikers van die heel oude toestellen wel zo zitten te springen om grappige nieuwe functies, die hun toestel alleen maar traag maken. Dat leidde op de iCulture-redactie tot de vraag: hoe lang moet Apple oude toestellen eigenlijk blijven ondersteunen?

… maar is dat wel handig?
Een grote iOS-update biedt vaak allerlei nieuwe functies. Je toestel voelt weer als nieuw en het is nog gratis ook! Apple biedt meestal gedurende 4 tot 5 jaar updates voor oudere toestellen aan. Zo is iOS 11 nog te installeren op de iPad mini 2 en de iPhone 5s, beide toestellen uit 2013. Bij andere fabrikanten is het wisselend. Zo belooft Sony 2 jaar updates uit te brengen, maar alleen voor de duurdere flagship-toestellen. Google belooft dat ze gedurende 3 jaar grote Android-updates voor de Pixel 2 zullen uitbrengen. Net als bij Apple zullen er nog wel kleine beveiligingsupdates verschijnen, maar de toestellen krijgen na 2-3 jaar geen nieuwe functies meer. Hoe langer een fabrikant updates uitbrengt, hoe langer je plezier hebt van je toestel. Volgens analist Benedict Evans gaan iPhones relatief lang mee en blijven mensen ze 3-4 jaar gebruiken.

Wat verwacht jij van Apple? Wil je dat Apple eindeloos toestellen blijft ondersteunen? Vind je de huidige periode van 4-5 jaar lang genoeg of mag het nog wel iets korter, zodat Apple zich meer op de goede werking op de nieuwste toestellen kan concentreren? We horen het graag in onderstaande poll!

Je kunt de poll ook invullen via deze link.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2018, 12:03
Categorie iOS
Onderwerpen iculture peilt, praat mee, update

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.