AirPods vergelijken: AirPods Max, AirPods Pro en gewone AirPods.

Reacties voor: Gerucht: ‘AirPods krijgen ondersteuning voor lossless audio via software-update’

De nieuwe lossless audio-optie van Apple Music werkt niet met de AirPods. Zelfs de dure AirPods Max is niet geschikt. Maar volgens een nieuw gerucht komt daar met een software-update verandering in.

Reacties: 45 reacties

  1. Say what ?!

  2. Er zouden toch ook nieuwe AirPods komen morgen volgens de geruchten

  3. Say what?! Inderdaad.

    Kom ongetwijfeld een (wireless) adapter van €249 die dit mogelijk moet maken…

    Maareh… hoe werken Tidel, Deezer (en Spotify eind van het jaar) dan met hun HiFi-variant op (draadloze) oordoppies?

  4. Dat is een algemeen gegeven. Bluetooth heeft simpelweg de bandbreedte niet om te streamen in lossless laat staan hi-res.
    Als je als audiofiel al muziek 🎼 luistert via een koptelefoon zal deze bedraad zijn om de beste geluidskwaliteit te kunnen waarborgen. (In FLAC OF ALAC)

  5. Origineel geplaatst door Timo
    Say what ?!

    Dat is toch logisch.. veel te groot bestand voor bluetooth..

  6. En Airpods Max via kabel dus wel..?

  7. @Joachim: op MacRumours staat vermeld dat zelfs met de kabel de Airpods Max geen lossless audio zullen ondersteunen

  8. De AirPods pro tot daar aan toe zijn al weer paar jaar oud, maar de koptelefoon variant is wel beetje jammer.
    Goed die heb ik niet maar had wel verwacht zo nieuwe koptelefoon dat die ging ondersteunen.

  9. Mensen worden dus eigenlijk blij gemaakt met een dode mus. Apple wil eerst dat iedereen draadloos gaat luisteren, de koptelefoonaansluiting is zelfs verwijderd bij de meeste apparaten, en nu moeten we met draad gaan luisteren om het maximale uit Apple music te halen.

  10. AirPods Max is maar 629 euro dus dat kun je ook niet verwachten…

  11. Dat is wel echt achterlijk je zou verwachten dat de pro modellen inclusief de Max dit natuurlijk moeten kunnen. Eerst hardware en daarna pas denken. Hele hele slecht zet

    Zelfde als Office 2021 compatible met HP, Dell. Helaas niet met Surface

    Geef overigens niks om de kwaliteit ik hoor dat verschil toch niet, maar om het principe

  12. Echt bizar dit 😂 ben ik even bij dat ik geen airpod Max heb. Voor echte kwaliteit en wel hifi kan je beter de bowers pc 7 nemen. Echt bizar hoe goed die is!

  13. Dus je hebt een speciale adapter nodig om met je max high res audio te luisteren.

  14. Ik hoop wel dat het werkt met AirPlay….

  15. Men schrijft:

    Alle AirPods- en recente Beats-modellen werken wél met Dolby Atmos en Spatial Audio. Dat betekent dat je toch kunt profiteren van beter geluid als je Apple Music luistert via de AirPods,

    Ik heb het al eens beluisterd en ik weet nu niet of ik dit een ‘verbetering’ kan noemen. Het is gewoon anders.
    Zo’n beetje als Dolby Surround door 1 luidspreker zodat het lijkt alsof je er midden in zit. Het kan niet op tegen een volwaardige Surround set met verschillende luidsprekers….
    Dus om nu te zeggen dat het geluid zoveel ‘beter’ zal zijn?

  16. Ik ben dan echt wel benieuwd hoe ze lossless naar (draadloze) koptelefoons gaan krijgen…
    en zeker wanneer de huidige lineup hier niet aan voldoet.

  17. Origineel geplaatst door Houwie
    Ik hoop wel dat het werkt met AirPlay….

    Het zit in het protocol dat het kan. Moer je wel een goede verbinding hebben.

  18. Dit is wel, eh opvallend. Maar aan de andere kant wel eerlijk dat Apple niet opeens doet alsof het op magische wijze lossless audio via Bluetooth kan afspelen. Opeens snapt de hele wereld weer de beperkingen van draadloos. En waarom audiofielen zoveel geld besteden aan bekabelde apparatuur.

    Nu is afwachten tot Bluetooth genoeg data kan pompen dat er echt lossless audio afgespeeld kan worden met draadloze hoofdtelefoons. En er een heel scala aan nieuwe koptelefoons de markt op komt. Maar dat is nog echt (verre) toekomst muziek.

    Dat wil niet zeggen dat je hier niks aan hebt. Hoe beter de bron, hoe beter het uiteindelijk klinkt. Immers iets comprimeren (Bluetooth stress) was al gecomprimeerd is (AAC bij Apple of bijv MP3) zal altijd minder goed klinken als een lossy stream van het origineel.

  19. Heeft lossless muziek dan alleen nut op apparaten als Sonos e.d.? En verder geen (BT) oortjes?

    Of wellicht koptelefoons wired aangesloten die dan ook nog deze hoge bitrate ondersteunen?

  20. Origineel geplaatst door Joachim
    En Airpods Max via kabel dus wel..?

    Nee, ook niet. Wegens beperkingen van de Lightning poort.

  21. Of audio lossles is of niet, wordt door de meeste mensen niet eens onderscheiden. Er is maar een klein groepje, met uitzonderlijk goede (jonge) oren en ultieme kwaliteit apparatuur, die dat kunnen horen.

    Geen man overboord dus.
    Aardig en relativerend artikel.

  22. Ik verwacht dat met de 3.5 mm dongle lossless audio te gebruiken is op een iPhone. Volgens mij zit in de connector een schakeling die aangeeft dat er analoog signaal over lightning moet komen. USB-C werkt ook zo en ik kan me niet voorstellen dat er een dac zit in de dongle en de standaarden dopjes. Een goede dac zit al in de iPhone.

  23. Jammer. Ik heb de apparatuur wel om hier naar te luisteren en hoor ook echt het verschil. Probleem is dat een hele generatie is opgegroeid met afgeknepen audio en dus niet meer weet hoe muziek moet klinken. Verklaart ook waarom Apple geen prijsverhoging doorvoert want dit gaat dus nooit werken zolang Bluetooth niet veel krachtiger wordt.

  24. @Marc: waarom zit iedereen hier dan zo op te wachten, ik snap dat niet. Is er iemand die kan toelichten waarom hij of zij denkt dit zo nodig te vinden.

  25. Tja… Lossless audio… ik vind de kwaliteit die ik nu op m’n oortjes of weet ik veel wat voor apparaat ik nu doorkrijg eigenlijk al wel prima. Ben niet zo’n audiofiel en ik denk met mij de meerderheid van de mensen. Leuk voor iedereen die hier op zit te wachten.

  26. (Red.) Toegevoegd dat het ook niet werkt als je AirPods Max met Lightning-kabel ondersteund. Bovendien werkt het nog niet met Sonos-speakers.

  27. Heel blij dat ik met m’n Sony WH-1000XM3 wel in hi RES kan luisteren. Met kabel, uiteraard. Is er werkelijk iemand die dacht dat Bluetooth en hoge kwaliteit samengaan?

  28. @Swen: Als je de juiste apparatuur in huis hebt hoor je wel degelijk verschil tussen ‘gewone’ muziek die je via Bluetooth of airplay afspeelt (zelfs tussen die 2 is al verschil te horen) en lossless audio. Dat verschil kan bijna iedereen wel horen als je ervoor gaat zitten en het achter elkaar zou afspelen. Veel meer detail hoorbaar en minder ruis.

    Dat lossless audio niet mogelijk is op de AirPods Max vind ik beschamend. Zou nu nog iets goed kunnen maken voor de hoge prijs die men destijds heeft betaald. Blij dat ik die nog niet in huis had gehaald😅

    Wel benieuwd wat ze nu dan in petto hebben aan eigen producten om de lossless audio wel weer te kunnen gaan geven…

  29. Dit maakt het in ieder geval wel duidelijk waarom Apple er geen meerprijs voor vraagt, de meeste apparatuur is gewoon niet geschikt om het te ontvangen. Ik zou het op mijn stereo apparatuur kunnen ontvangen via Airplay, mits je stereo apparatuur ook de bestandsindeling ALAC ondersteund, maar je kunt een Apple Music abonnement weer niet aanmelden op b.v. een BluOs streaming systeem. Voorlopig is het dus zeker geen concurrent voor Tidal, Qobuz en Deezer omdat deze een andere doelgroep bedienen dan Apple. Ook de bestandsindeling ALAC is een beperking voor de meeste niet Apple apparatuur. Zelf heb ik een abonnement op Qobuz en met wat ik nu van Apple Music weet, pieker ik er niet over om op Apple Music over te stappen en betaal graag die € 10,- meerprijs bij Qobuz. Voorlopig zie ik Apple Music eigenlijk voor niemand als concurrent, zelfs niet voor Spotify, gezien de eenzijdige benadering van de markt door Apple. Alleen gericht op Apple gebruikers waarvan het overgrote deel niet eens de mogelijkheid heeft om de hogere resolutie bestanden af te kunnen spelen.

  30. Ik heb diverse aiff en Apple Lossless bestanden op mijn computer. Waarom kan ik die wel horen via mijn AirPods? Kan iemand mij dat uitleggen?

  31. Origineel geplaatst door Jan Aukes
    Ik heb diverse aiff en Apple Lossless bestanden op mijn computer. Waarom kan ik die wel horen via mijn AirPods? Kan iemand mij dat uitleggen?

    Afspelen is het probleem niet. Alleen het lossless audiobestand moet via Bluetooth naar je AirPods worden verstuurd. Dat gaat niet want de bandbreedte die lossless (of hi-res) nodig heeft is groter dan wat Bluetooth aan kan. En dus wordt de muziek gecomprimeerd en data weggegooid om het richting je AirPods te versturen. Afspelen op zich gaat prima alleen je luistert niet meer in lossless.

    Vraag is hoe erg dat is. Meestal gebruik je AirPods buiten of in een redelijk drukke omgeving. En dus kan je je afvragen of je het werkelijk mist als je geluid niet als “Hi-Fi” kan luisteren.

    Ter illustratie: een zeer goede koptelefoon is altijd bedraad. Neem bijv de Sennheiser 800S. Maar dat is een koptelefoon van ruim 1000 euro. En dan zou je daar eigenlijk nog een eigen versterker a 2200 euro aan kunnen hangen. Nog los van de rest van je hifi set. Hele dure hobby en alleen zinnig als je bijvoorbeeld een muziek studio hebt of een luisterkamer.

  32. @Jan Aukes: Horen is geen probleem, dat werkt in principe altijd. Alleen zal je via de AirPods niet de Hi-Res kwaliteit ontvangen.

  33. Origineel geplaatst door Jan Aukes
    Ik heb diverse aiff en Apple Lossless bestanden op mijn computer. Waarom kan ik die wel horen via mijn AirPods? Kan iemand mij dat uitleggen?

    Je kan de bestanden afspelen, maar ze worden qua kwaliteit naar beneden getrokken om ze vervolgens naar de oordopjes door te sturen.

  34. Jammer, maar compleet conform verwachting dat dit natuurlijk niet werkt via Bluetooth. Hopelijk komt Apple met een innovatieve oplossing “die het gewoon doet” om lossless audio draadloos te streamen naar een wearable. Anderzijds, lossless klinkt snel als marketing… ik vraag me namelijk af wat de beoogde doelgroep is. De meeste mensen die ik ken horen (helaas) het verschil niet tussen een SACD en onbetaalde Spotify content.

  35. @WvB22: Het is niet het comprimeren op zich, maar het lossy comprimeren van de BlueTooth codecs waardoor details verloren gaan. “Lossless” is ook kort voor verliesloos comprimeren (lossless compression).

    Airplay is, zoals gezegd, in principe wel in staat een lossless gecomprimeerde datastroom ook zonder verlies. Mits je WiFi snel en stabiel genoeg is natuurlijk …

  36. Waarom zou apple dat dan eigenlijk doen. Zie het nut niet zo.

  37. @X.: dat werkt ook niet (Deezer). Begin dit jaar getest.

  38. @Froske: leg mij dan eens uit hoe dat via Bluetooth kan werken…

  39. WoW hoe cool kan je het hebben…. Heb je een Koptelefoon van 649 euro’s gekocht…. Kan ie het beste formaat niet afspelen zelfs niet met kabel… toch wel enorm gênant dit!!!

  40. (Red.) Artikel bijgewerkt met nieuw gerucht over een software-update.

  41. Origineel geplaatst door John
    WoW hoe cool kan je het hebben…. Heb je een Koptelefoon van 649 euro’s gekocht…. Kan ie het beste formaat niet afspelen zelfs niet met kabel… toch wel enorm gênant dit!!!

    Apple kennende vinden ze Lossless luisteren via een kabel helemaal geen juiste oplossing. Ze komen liever met een manier/protocol om dit draadloos te realiseren. Ik heb geen idee hoe, want ik ken de beperkingen die bluetooth heeft en waardoor iedereen zegt dat het draadloos niet mogelijk moet zijn. Maar ook de nieuwe geruchten weer laten zien dat Apple Lossless alleen maar uit gaat brengen als het draadloos kan.

  42. Muziek luister je meestal in de huiskamer over een goede geluidsinstallatie met een Kwaliteits dolby atmos speaker opstelling, koppel daar de nieuwe Apple TV 4 k aan en je luistert via Apple Music naar de beste audio kwaliteit.
    Ook bij tidal en qobus kan je niet naar lossless audio luisteren via je oordopjes, dan zal je ook via een goede installatie moet luisteren. Het is daarom een slimme tactisch e zet van Apple om muziek in de hoogst mogelijke kwaliteit aan te bieden. De beperkingen liggen bij de consument, als je ervan gebruik wil maken moet je investeren in apparatuur.

  43. Origineel geplaatst door Henk Noordzij
    Muziek luister je meestal in de huiskamer over een goede geluidsinstallatie met een Kwaliteits dolby atmos speaker opstelling, koppel daar de nieuwe Apple TV 4 k aan en je luistert via Apple Music naar de beste audio kwaliteit.
    Ook bij tidal en qobus kan je niet naar lossless audio luisteren via je oordopjes, dan zal je ook via een goede installatie moet luisteren. Het is daarom een slimme tactisch e zet van Apple om muziek in de hoogst mogelijke kwaliteit aan te bieden. De beperkingen liggen bij de consument, als je ervan gebruik wil maken moet je investeren in apparatuur.

    Is idd zo. Ik heb thuis een LG Oled en een Sonos systeem die beide atmos ondersteunen. Ik hoop echt dat ze de nieuwe Apple TV ook geschikt maken voor hoge kwaliteit audio, want deze heb ik bijna in huis 😁

  44. Origineel geplaatst door hans
    Ik zou het op mijn stereo apparatuur kunnen ontvangen via Airplay, mits je stereo apparatuur ook de bestandsindeling ALAC ondersteund, maar je kunt een Apple Music abonnement weer niet aanmelden op b.v. een BluOs streaming systeem.

    BluOs ondersteunt ALAC en hi-res, grote vraag is in welke kwaliteit je maximaal kunt streamen via Airplay 2. Ik denk dat Apple ook Airplay een upgrade moet geven, werk aan de winkel…

  45. Heeft iemand al eens een Flac bestand via bijvoorbeeld VLC op de iPhone met de AirPods afgespeeld? Stottert dat? Ben benieuwd. Helaas heb ik geen AirPods.

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.