aed4eu-defibrillator-apple-watch

Nederlandse app AED4EU voor Apple Watch vindt defibrillators dichtbij

Ziekenhuis Radboudumc heeft een zorg-app voor de Apple Watch uit gebracht: met AED4EU kun je defibrillators (AED-apparaten) in de buurt vinden.

aed4eu watch 2Een defibrillator kan van levensbelang zijn bij een hartstilstand, wanneer elke seconde telt. Ziekenhuis Radboudumc heeft daarom een Apple Watch-app laten maken, waarmee je snel kunt zien waar het dichtstbijzijnde AED-apparaat (defibrillator) te vinden is. Er zijn ruim 20.000 AED’s te vinden in de app, vooral in Nederland maar ook in de grensstreken van België en Duitsland. Volgens Radboudumc is het de eerste Nederlandse zorg-app voor de Apple Watch.

Je kunt zelf meedoen om een AED te melden op de website aed4.eu. Sinds 2009 is Radboudumc bezig om de locaties van AED’s in kaart te brengen, zodat je snel kunt zien waar de dichtstbijzijnde locatie is en of de AED ook buiten kantooruren te gebruiken is. Voor het dichtstbijzijnde AED-apparaat kijk je dus voortaan op je horloge.

Radboudumc loopt als ziekenhuis erg voorop bij nieuwe ontwikkelingen. Zo doen ze ook mee aan Apple’s HealthKit. iCulture interviewde een tijdje geleden Lucien Engelen, om te achterhalen hoe een groot Nederlands ziekenhuis tegen HealthKit aankijkt.

aed4eu watch 1 aed4eu watch 4

Of de Apple Watch net als de iPad ook in de zorg een belangrijke rol gaat spelen, vragen we ons af. Het zal sterk van de toepassing afhangen. Er past maar weinig informatie op het scherm en je gaat niet het medisch dossier van een patiënt opvragen via de Apple Watch. Maar we zien wel andere mogelijkheden: een verpleegkundige zou via de Apple Watch een notificatie kunnen krijgen als een patiënt om hulp vraagt. En een arts kan tijdens een consult even snel kijken of hij nog op schema ligt, zonder dat er een grote laptop tussen hem en de patiënt staat.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 mei 2015, 18:31
Categorie Apps
Onderwerpen apple watch, ziekenhuis, zorg

Apple Watch

De Apple Watch is de smartwatch van Apple. Het allereerste model verscheen in 2015, met daarna elk jaar een nieuw model. Met de Apple Watch kun je je hartslag meten, activiteiten bijhouden, berichten ontvangen en versturen, apps installeren en ermee betalen met Apple Pay. Lees hier alles over de Apple Watch.

Apple Watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.