Adobe Fresco: tekenen

Adobe Fresco: de teken- en schilderapp voor iedereen

Adobe heeft Adobe Fresco uitgebracht, een teken- en schilderapp voor de IPad die voor iedereen geschikt zou moeten zijn. Met Adobe Fresco kun je ook in de Apple Store aan de slag.

Als je binnenkort een Today at Apple-sessie gaat volgen in de Apple Store, kan het zomaar zijn dat je daarbij de nieuwste app van Adobe gaat gebruiken. Zoals we eerder al schreven gaat Apple bezig met sessies rondom het tekenfestival The Big Draw en een van de apps die daarbij gebruikt wordt is Adobe Fresco. Voorheen maakte Apple eigenlijk alleen gebruik van Procreate, een andere populaire teken-app. Maar je kunt natuurlijk ook lekker thuis aan de slag gaan met Adobe Fresco, want de app is vanaf nu te downloaden in de App Store. Het wachten is nu alleen nog op Adobe’s andere belangrijke app: Photoshop voor iOS. Wellicht krijgen we daar in oktober meer over te horen, bij de introductie van de nieuwe iPads.

Adobe Fresco voor iPad is voor iedereen

Er zijn heel wat mensen die tekenen en schilderen leuk vinden, maar lang niet iedereen heeft hetzelfde talent of dezelfde ambities. Het is daarom bijzonder dat Adobe de nieuwe app Fresco bewust voor een heel breed publiek geschikt heeft gemaakt. Tot nu toe richtte Adobe zich vooral op creatieve professionals.

Adobe Fresco interface

Adobe heeft tijdens de ontwikkeling van Fresco een onderzoek onder 2.500 volwassenen uitgevoerd. Ze ontdekten dat 68% van hen graag wat creatiever zou willen zijn. Ook bleek dat veel mensen liever op hun iPhone of iPad tekenen, dan op een laptop of desktop. Met die kennis konden de ontwikkelaars van Adobe Fresco aan de slag. De app is zo eenvoudig mogelijk gemaakt, zodat je niet hoeft te zoeken waar je alle hulpmiddelen vindt. In een serie online workshops leidt Adobe je langs alle mogelijkheden van de app.

Adobe Fresco: tekenen

Adobe Fresco: voor alle niveau’s

Toch zitten er ook voor ervaren gebruikers genoeg mogelijkheden in, zoals duizenden penselen. Fresco maakt ook gebruik van Adobe Sensei, de software voor machine learning en kunstmatige intelligentie, dat ervoor zorgt dat penselen zich net zo gedragen als in de fysieke wereld en dat olieverf en waterverf zich gedraagt zoals je verwacht. Daarnaast heb je de beschikking over vector-penselen, waarmee je oneindig schaalbare afbeeldingen kunt maken. Dit is handig voor ontwerpers die materiaal voor print moeten opleveren en daarbij verschillende formaten moeten aanleveren.

Adobe Fresco: tekenen

Adobe Fresco stond voorheen bekend onder de naam Project Gemini. Het is ook geschikt voor professionals en je kunt er erg mooie dingen mee maken (hier zie je een aantal voorbeelden op Beehance), maar de interface is zo gemaakt dat het allemaal erg intuïtief is.

Ook zijn er al enkele hands-on video’s verschenen:

In een special op de website laat Adobe zien hoe het is om je kindertekeningen van vroeger nog eens na te tekenen, maar nu met de digitale hulpmiddelen van vandaag de dag.

Beschikbaarheid Adobe Fresco

Adobe Fresco zal vooral een concurrent zijn van Procreate en we zijn dan ook benieuwd of de Apple Stores op termijn helemaal overstappen naar Adobe’s nieuwe app. Je kunt Fresco installeren op de iPad Pro, iPad Air 3, iPad mini 5 en een vijfde of zesde generatie iPad met iOS 12.4 of nieuwer.

Betaal je niets, dan kun je Adobe Fresco gewoon gebruiken maar heb je de beschikking over een beperkt aantal penselen. Je kunt als gratis gebruiker ook geen tekeningen in hoge resolutie opslaan.

Adobe Fresco

Ben je abonnee van Adobe Creative Cloud, dan kun je Adobe Fresco gratis gebruiken. Anderen betalen een tientje per maand voor alleen de app. Met Creative Cloud kun je ook de Fresco-tekeningen naar Photoshop exporteren en verder bewerken. Ook heeft Fresco toegang tot de penselen, kleuren en andere hulpmiddelen die je in je Creative Cloud-profiel bewaart.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.