Twintigjarige man achter Safari vertelt over ontstaansgeschiedenis iOS

Voormalig Apple-medewerker Francisco Tomalsky was 20 jaar oud toen hij aan Safari werkte, en vertelt zijn verhaal.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Francisco TolmaskyThe New York Times heeft een uitgebreid interview gepubliceerd met Francisco Tolmasky, een voormalig Apple-medewerker verantwoordelijk voor de eerste iOS-versie van Safari. De ontwikkeling hiervan bleek nogal een uitdaging: Tolmasky begon aan Safari toen hij nog maar net bij Apple was begonnen. Hij was op dat punt nog maar twintig jaar oud en had het idee constant door Steve Jobs in de gaten te worden gehouden.

Apple was Tolmasky al zeer vroeg op het spoor. Voor hij bij Apple begon was hij deel van een klein ontwikkelteam dat met WebKit speelde, de softwaremotor die ronkt achter Safari en andere browsers. Apple wilde dat Tolmasky gelijk aan de slag ging, maar hij besloot nog even te wachten en zijn opleiding af te maken. Toen hij eindelijk zover was, moest hij alsnog even wachten. Steve Jobs was op vakantie en hij mocht niet aan de slag zonder de zegen van de Apple-CEO.

Toen Tolmasky uiteindelijk aan het iOS-team werd toegevoegd, bleek Steve Jobs erg voorzichtig te zijn over zo’n beetje alles. Daarnaast denkt Tolmasky dat zijn leeftijd hem geen goede vrienden maakte met Jobs:

Hij was erg op zijn hoede over het project en was waarschijnlijk achterdochtig over een willekeurige 20-jarige.

Tolmasky was één van de vijf engineers die werkte aan de webbrowser voor iOS. Daarmee was een vrij groot deel van het team bezig met één app: volgens Tolmasky werden de andere iOS-apps op de eerste generatie iPhone gemaakt door één persoon. Hoewel het softwareteam elkaar vaak hielp, was er altijd één iemand per app hoofdverantwoordelijk.

Tolmasky’s collega Chris Blumenberg heeft twee weken lang non-stop moeten werken aan de eerste Kaarten-app, omdat Steve Jobs op het laatste moment besloot dat dit een goed idee was. Binnen een week was er een werkende app en na de tweede week kon hij worden getoond op MacWorld. Dit tekende volgens Tolmasky hoe Jobs werkte en wat de sfeer bij Apple was.

Het iOS-toetsenbord zou zijn ontworpen tijdens een Hackathon georganiseerd door Steve Jobs, omdat hij ontevreden was over de huidige prototypes. Iedereen in het iOS-softwareteam was daarom een week lang alleen maar bezig met het maken van virtuele toetsenborden. Inmiddels werkt Tomalsky niet meer bij Apple, maar is nog wel druk bezig met iDevices.

Francisco Tolmasky bracht vannacht het iOS-spelletje Bonsai Slice uit, waar we op iPadclub een uitgebreider artikel over hebben. Wellicht is promotie van deze game ook de reden waarom Tolmasky nu opeens de publiciteit zoekt.

We horen wel vaker van voormalige Apple-medewerkers die aan iOS hebben meegewerkt. Vanmorgen bleek bijvoorbeeld dat voormalige Apple-engineer Roberto Garcia moest getuigen tijdens de rechtszaak tegen Samsung, om de ontstaansgeschiedenis van FaceTime te delen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 april 2014, 12:40
Categorieën Apps, iOS
Onderwerp safari

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.