1Password lokale kluis

1Password staat toch weer lokale wachtwoordkluizen op iOS toe (update)

Wil je de wachtwoorden in 1Password niet synchroniseren, dan kon je tot voor kort gebruik maken van een lokale kluis. Ook in de gratis versie. Die mogelijkheid was opeens verdwenen, ontdekten gebruikers, zonder dat 1Password ze erover informeerde. De makers draaien de beslissing nu weer terug.

Update 19 juli: 1Password brengt de mogelijkheid terug om lokale kluizen op de iPhone te maken, voor mensen die in hetverleden voor de app hebben betaald. In versie 7.3.4 zit de mogelijkheid er weer in. Eerder verwijderden de ontwikkelaars de optie, zonder daarover iets te melden. Dit leverde een felle discussie op op het forum van AgileBits, de ontwikkelaar.

Hieronder volgt ons oorspronkelijke artikel van 19 juli.

Geen lokale kluis meer

In versie 7.3.3 van de iPhone-app is het niet meer mogelijk om met de gratis variant van 1Password lokale wachtwoordkluizen aan te maken. In de update-omschrijving wordt er geen melding van gemaakt, maar het duurde natuurlijk niet lang totdat de gebruikers er zelf achter kwamen. Een gebruiker meldt op het 1Password-forum dat hij al sinds 2011 de lokale kluis gebruikte op zijn iPhone. Hij synchroniseert niet en heeft daar ook geen behoefte aan. Het gaat in dit specifieke geval om een soort testtoestel waarop hij 1Password vaak verwijdert en opnieuw installeert, om vervolgens weer de lokale kluis te vullen met wachtwoorden. Bij versie 7.3.3 bleek de lokale kluis opeens niet meer te werken. Hij keek in de release-notes maar zag geen aanwijzingen dat de functie was weggehaald. Een medewerker van 1Password laat nu weten dat lokale kluizen alleen nog mogelijk zijn bij betaalde versies van de app. In de welkomstschermen na installatie op iPhone en iPad krijg je de optie om een lokale kluis te maken niet meer te zien. Er zit ook via de instellingen geen mogelijkheid meer in om een lokale kluis in te richten.

Dit is de reactie die op het forum van 1Password te lezen is:

I’m sorry for the trouble. 1Password no longer offers a free-to-use option on iOS. It can either be used with a 1Password membership account or it can be synced to a standalone vault created by 1Password for Mac or 1Password for Windows. It wouldn’t be possible to create a new standalone vault from 1Password for iOS. Standalone vaults still work, but must be created by a licensed product (1Password for Mac or 1Password for Windows).

Lokale kluizen maken in macOS of Windows

Je kunt dus nog wel lokale kluizen maken, maar dat moet gebeuren op de Mac of op een Windows-pc. Op de iPhone kun je alleen nog een lokale kluis maken als je een betaald account hebt, of als je het synchroniseert met de desktop. Daarmee proberen de makers je eigenlijk met zachte druk richting het model met maandbetalingen te krijgen.

De ophef onder gebruikers was groot toen 1Password in 2016 het betaalmodel wijzigde. Voorheen betaalde je een eenmalig bedrag voor de software, daarna moest je per maand gaan betalen. Je kreeg er wel een aantal extra opties bij. De versie met eenmalige betaling bleef overigens wel bestaan.

Voor de klagende forumgebruiker is er niet meteen een oplossing, al moeten we er wel bij zeggen dat deze specifieke situatie (1Password nieuw installeren, lokale kluis zonder synchronisatie maken, compleet nieuw met wachtwoorden vullen) niet zo heel vaak voorkomt. De meeste mensen zullen bij opnieuw installeren weer hun bestaande wachtwoordenkluis willen inlezen, door te synchroniseren met Mac, Windows-computer, of online.

Revisiegeschiedenis:

  • 2019 - 19 juli: Info over versie 7.3.4 toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

1Password

1Password is een van de bekendste wachtwoordenapps voor iPhone, iPad en Mac. De app wordt gemaakt door AgileBits en loopt vaak voorop met nieuwe functies. Met 1Password kun je wachtwoorden, creditcardnummers en andere vertrouwelijke informatie veilig opslaan. Hieronder zie je onze belangrijkste artikelen over 1Password.

1Password
31 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.