Jawbone UP3 trackers

Jawbone UP: alles wat je over deze fitnesstrackers moet weten

Jawbone UP is een fitnesstracker die je als armband of aan je kleding kunt dragen, om je lichaamsbeweging en slaapgedrag te meten. De fabrikant is inmiddels gestopt met het maken van nieuwe modellen. Kun je de Jawbone UP blijven gebruiken en kan hij opboksen tegen de Apple Watch?

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

Jawbone fitnesstrackers

Als je het over fitnesstrackers hebt, dan denken de meeste mensen meteen aan Fitbit. Maar ook Jawbone heeft een fraaie collectie fitnessarmbanden gemaakt waarmee je je dagelijkse activiteit en lichaamsbeweging kunt meten. In dit overzicht zie je wat de mogelijkheden van de Jawbone UP zijn en wat je moet weten nu het bedrijf is gestopt met het maken van consumentenproducten.


Jawbone UP3

Wat is Jawbone?

Jawbone werd bekend door de Bluetooth-oortjes. Daarna maakten ze ook draadloze speakers en fitnesstrackers. Het bedrijf stopte in 2016 met het maken van UP-armbanden en kondigde aan de speakerdivisie te willen verkopen. Jawbone is sindsdien een andere weg in geslagen, door een armband met hartslagmeter te ontwikkelen voor medisch gebruik. Je kunt dus nog steeds armbanden van Jawbone tegenkomen, maar ze worden niet meer gemaakt voor consumenten. Omdat de app en andere diensten niet meer functioneren raden we af om ze aan te schaffen.

Wat is Jawbone UP?

De Jawbone UP is een fitnessmeter die als armband of kledingspeld te dragen is. De sensor meet continu al je bewegingen en ziet daardoor hoe actief je bent. Met de Jawbone UP kun je meten hoe actief dagelijks bent en kun je doelen stellen om meer te bewegen en gezonder te eten. Kenmerkend is dat de Jawbone UP geen schermpje heeft, waarop je het aantal stappen zou kunnen aflezen. Voor het raadplegen van de metingen gebruik je de bijbehorende UP App, die trouwens nog steeds te downloaden is. Met de UP-app kun je ook zonder fitnesstracker je bewegingen meten en krijg je advies van een virtuele coach. De UP-app is terug te vinden in onze lijst met de beste stappenteller-apps.

Er zijn verschillende uitvoeringen van de Jawbone UP verschenen. Het goedkoopste model Jawbone UP Move kostte rond de €50 en het duurste model is de Jawbone UP3 kostte bijna 200 euro. Er is ook een UP4, maar die is maar korte tijd in Nederland verkrijgbaar geweest.

Jawbone UP kopen of niet?

De Jawbone UP is nog mondjesmaat verkrijgbaar bij sommige winkelketens. Heel af en toe kom je nog restpartijen tegen, maar we raden af om nog een Jawbone te kopen omdat de app niet meer functioneert en de armbanden daardoor onbruikbaar zijn geworden. Je kunt beter gaan kijken kijken welke fitnesstrackers en activity trackers momenteel populair zijn, zoals die van Fitbit. Hiermee heb je meer zekerheid dat de software ook de komende jaren nog blijft werken en dat je langere tijd plezier hebt van je aankoop.

Wie een goedkope fitnesstracker zoekt kan beter kijken naar het Aziatische budgetmerk Xiaomi of een ouder Fitbit-model aanschaffen.

Jawbone UP3 varianten met verschillende armbanden

Om je een indruk te geven noemen we hieronder de adviesprijzen die Jawbone hanteerde op het moment dat de fabrikant nog actief was:

  • Jawbone UP Move: €59
  • Jawbone UP2: €119
  • Jawbone UP3: €179

Jawbone UP werkt met HealthKit

Alle Jawbone UP-fitnesstrackers werkten samen met HealthKit, het gezondheidsplatform van Apple. De app kon dankzij deze samenwerking de gegevens in de Gezondheid-app van je iPhone aflezen en informatie toevoegen. De Jawbone UP werkte bovendien samen met diverse fitness-apps op de iPhone, zoals RunKeeper, Sleepio en Health Mate.

De app van Jawbone UP

jawbone up hand appDe app UP by Jawbone liet alle informatie zien die de sensoren van de Jawbone UP verzamelden. De app syncte alle informatie met HealthKit en de Gezondheid-app van je iPhone. Je kon ook in de app toevoegen wat je iedere dag gegeten had. Maar de belangrijkste functie was dat je jezelf doelen kunt stellen. Zo kon je bijvoorbeeld voornemen om meer te bewegen, beter te slapen of af te vallen. De app hielp je vervolgens om die doelen te behalen. De app functioneert sinds begin 2018 niet meer, waardoor je de data van de fitnesstracker niet meer kunt uitlezen.

Heb je geen Jawbone-fitnesstracker? Dan kun je gebruik maken van de app UP Smart Coach, die vrijwel dezelfde mogelijkheden biedt maar geen Jawbone UP vereist. Je zult dan wel steeds de iPhone op zak moeten houden, om te zorgen dat de app al je lichaamsbeweging meet.

Verschillen Jawbone UP en Apple Watch

Het grootste verschil met de Apple Watch is dat de Jawbone geen smartwatch is, maar een fitnesstracker in de vorm van een armband of een soort kledingspeld. Op het moment dat Jawbone stopte met de productie waren er vier modellen in Nederland verkrijgbaar: de Jawbone UP Move, de Jawbone UP2, UP3 en UP4. Daarnaast kon je nog wat eerdere modellen aantreffen in de winkel, zoals de Jawbone UP24.

Omdat je met Jawbone UP alleen je lichaamsbeweging kunt meten en niet allerlei smartwatch-functies tot je beschikking hebt lagen de prijzen van een dergelijke fitnesstracker een stuk lager dan die van de Apple Watch. Ook gaat de batterij veel langer mee. Als je alleen een oplossing zoekt voor het meten van je lichaamsbeweging, dan is de een fitnesstracker een goed idee. Alleen kun je beter kijken naar nieuwere modellen die nog wel door de fabrikant worden ondersteund, dan die van Jawbone.

Hieronder bespreken we enkele modellen die in Nederland op de markt zijn verschenen.

Jawbone UP Move

jawbone up move polsbandDe Jawbone UP Move is een simpele fitnesstracker die je kunt dragen als kledingspeld of horloge. Het apparaatje ziet eruit als een plastic schijfje, die je in een rubberen armband of kledingclip plaatst. Met deze wearable meet je alle activiteiten en analyseer je je slaap. Ook kun je (via de app) bijhouden hoeveel je eet.

De Jawbone UP Move gebruikt ook de coaching-functie van de Jawbone UP-app, zodat je notificaties krijgt om vaker de trap te nemen, meer te lopen en je doelen te behalen. Kleine lampjes in het LED-display tonen de tijd en de voortgang van je doelen in een heel simpele interface. De batterij gaat maar liefst 6 maanden mee. Je hoeft niet bang te zijn voor regen en je kunt met de Jawbone UP Move douchen, maar hij is niet geschikt om mee te zwemmen.

Jawbone UP Move

Lees ook onze review van de Jawbone UP Move. De Jawbone UP Move kostte ongeveer 50 euro.

Jawbone UP2

De Jawbone UP2 is is de meest stijlvolle fitnesstracker van Jawbone, die verkrijgbaar is in vijf verschillende kleuren. Ook zijn er twee uitvoeringen: een dicht armbandje of met twee dunnere bandjes, zoals op de foto hieronder te zien is. De prijs van beide uitvoeringen lag rond de 120 euro.

Jawbone UP2 varianten

De UP2 en UP3 lijken qua functies erg op elkaar, maar toch zijn er verschillen. De UP2 heeft geen geavanceerde functies en kan ook niet je hartslag in de gaten houden, vandaar de wat lagere prijs. Het armbandje heeft een batterijduur van 10 dagen en is in een uur weer volledig op te laden. Ledlampjes maken duidelijk welke meting je doet: blauw voor slaap, oranje voor activiteiten en wit voor meldingen. De Jawbone UP2 is spatbestendig, maar is niet geschikt om te zwemmen. Het materiaal van hypoallergeen rubber moet irritatie voorkomen.

Jawbone UP3

De UP3 is de de duurste, sjieke fitnessarmband van Jawbone. Belangrijkste vernieuwing is de hartslagmeter en de mogelijkheid om bij notificaties op je iPhone een oplichtend ledlampje op de Jawbone UP3 te krijgen.

Jawbone Up3

Dankzij de bio-impedantiesensoren die je hartslag en temperatuur van je huid meten, weet de UP3 veel beter wanneer jij in je diepe slaap en in je REM-slaap zit. Hierdoor zijn de metingen nauwkeuriger dan bij de goedkopere UP-modellen. De batterij gaat echter maar 7 dagen mee (al is dat nog steeds veel langer dan de Apple Watch). Je kunt met de UP3 douchen maar je moet hem niet onderdompelen in water. De Jawbone Up3 was verkrijgbaar in meerdere kleuren en kostte 180 euro.

Jawbone UP4

De UP4 werd in april 2015 de opvolger van de Jawbone UP3 aangekondigd en heeft alle mogelijkheden van zijn voorganger, plus de mogelijkheid om te betalen via NFC. De armband koste 200 euro.

Jawbone Up4

Door de UP4 vlakbij een betaalautomaat te houden, wordt er automatisch geld van je creditcard afgeschreven. De betaalfunctie van de armband werkte alleen in de Verenigde Staten voor American Express-klanten. Er waren geen plannen voor betaalfuncties in Nederland. De manier waarop je met de Jawbone Up4 betaalt, is vergelijkbaar met Apple Pay op de Apple Watch. Beide accessoires gebruiken NFC om draadloos verbinding te maken met een betaalautomaat. Vervolgens wordt er een connectie via de iPhone gelegd, waardoor het geld correct wordt afgeschreven.

De Jawbone Up4 werd op een bijzonder moment aangekondigd: vlak nadat Apple de Jawbone-armbanden én Nike Fuelband uit de Apple Store haalde, omdat ze te veel met de Apple Watch zouden concurreren.

Wil je meer lezen? Hier vind je al onze artikelen over Jawbone. Als je een fitnesstracker zoekt, raden we aan om naar Fitbit te kijken, de marktleider op het gebied van activity armbanden. Omdat deze fabrikant nog actief bezig is met het ontwikkelen van nieuwe producten heb je er langer plezier van dan dan een Jawbone, waarvan de support is gestopt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!