Jawbone UP3 trackers

Jawbone UP: alles wat je over deze fitnesstrackers moet weten

De Jawbone UP is een fitnesstracker die je als armband of aan je kleding kunt dragen, om je lichaamsbeweging en slaapgedrag te meten. Kan hij ook opboksen tegen de Apple Watch?

Jawbone UP3

Januari komt eraan, dus dat betekent tijd voor goede voornemens. Ben jij op zoek naar een fitnessarmband om je dagelijkse activiteit en lichaamsbeweging te meten, dan is Jawbone een bekend merk. Eerder bespraken we de opties bij concurrent Fitbit. In dit overzicht zie je wat de mogelijkheden van de Jawbone UP zijn en wat de verschillen zijn met andere fitnessarmbanden en de Apple Watch.

Wat is Jawbone UP?

De Jawbone UP is een fitnessmeter die als armband of kledingspeld te dragen is. De sensor meet continu al je bewegingen en ziet daardoor hoe actief je bent. Met de Jawbone UP kun je meten hoe actief dagelijks bent en kun je doelen stellen om meer te bewegen en gezonder te eten. Kenmerkend is dat de Jawbone UP geen schermpje heeft, waarop je het aantal stappen kunt aflezen. Voor het raadplegen van de metingen gebruik je de bijbehorende UP App.

Jawbone UP3 varianten met verschillende armbanden

Er zijn verschillende uitvoeringen van de Jawbone UP. Het goedkoopste model is de Jawbone UP Move (ca. €50) en het duurste model is de Jawbone UP3 (ca. €180).

Jawbone UP kopen

De Jawbone UP is verkrijgbaar bij diverse winkelketens:

Jawbone UP3 trackers

Jawbone UP werkt met HealthKit

Alle Jawbone UP-fitnesstrackers werken samen met HealthKit, het gezondheidsplatform van Apple. De app kan dankzij deze samenwerking de gegevens in de Gezondheid-app van je iPhone aflezen en informatie toevoegen. De Jawbone UP werkt bovendien samen met diverse fitness-apps op de iPhone, zoals RunKeeper, Sleepio en Health Mate.

De app van Jawbone UP

jawbone up hand appDe app UP laat alle informatie zien die de sensoren van de Jawbone UP verzamelen. De app synct alle informatie met HealthKit en de Gezondheid-app van je iPhone. Je kunt ook in de app toevoegen wat je iedere dag gegeten hebt. Maar de belangrijkste functie van de app is dat je jezelf doelen kunt stellen. Zo kun je bijvoorbeeld voornemen om meer te bewegen, beter te slapen of af te vallen. De app helpt je vervolgens om die doelen te behalen. Heb je nog geen Jawbone UP? Dan kun je gebruik maken van de app UP by Jawbone, die dezelfde mogelijkheden heeft maar geen Jawbone UP vereist. Je zult dan wel steeds de iPhone op zak moeten houden, om te zorgen dat de app al je lichaamsbeweging meet.

Verschillen Jawbone UP en Apple Watch

Het grootste verschil met de Apple Watch is dat de Jawbone geen smartwatch is, maar een fitnesstracker in de vorm van een armband of een soort kledingspeld. Er zijn momenteel drie verschillende in Nederland verkrijgbaar: De Jawbone UP Move, de Jawbone UP2 en de Jawbone UP4. Daarnaast kun je ook nog eerdere modellen aantreffen in de winkel, zoals de Jawbone UP24. Deze oudere modellen kun je het beste tweedehands of in een aanbieding kopen. Omdat je met Jawbone UP alleen je lichaamsbeweging en slaapgedrag kunt meten liggen de prijzen een stuk lager dan die van de Apple Watch. Ook gaat de batterij veel langer mee. Als je alleen een oplossing zoekt voor het meten van je lichaamsbeweging, dan is de Jawbone UP een goed alternatief voor de Apple Watch, zeker aangezien HealthKit op de iPhone wordt ondersteund.

Jawbone UP Move

jawbone up move polsbandDe Jawbone UP Move is een simpele fitnesstracker die je kunt dragen als kledingspeld of horloge. Het apparaatje ziet eruit als een plastic schijfje, die je in een rubberen armband of kledingclip plaatst. Met deze wearable meet je alle activiteiten en analyseer je je slaap. Ook kun je (via de app) bijhouden hoeveel je eet.

De Jawbone UP Move gebruikt ook de coaching-functie van de Jawbone UP-app, zodat je notificaties krijgt om vaker de trap te nemen, meer te lopen en je doelen te behalen. Kleine lampjes in het LED-display tonen de tijd en de voortgang van je doelen in een heel simpele interface. De batterij gaat maar liefst 6 maanden mee. Je hoeft niet bang te zijn voor regen en je kunt met de Jawbone UP Move douchen, maar hij is niet geschikt om mee te zwemmen.

Jawbone UP Move

De UP Move is in meerdere kleuren verkrijgbaar. Lees ook onze review van de Jawbone UP Move.

Jawbone UP Move kopen: €59 bij Bol.com en Coolblue

Jawbone UP2

De Jawbone UP2 is is de meest stijlvolle fitnesstracker van Jawbone, die verkrijgbaar is in vijf verschillende kleuren. Ook zijn er twee uitvoeringen: een dicht armbandje of met twee dunnere bandjes, zoals op de foto hieronder te zien is. De prijs van beide uitvoeringen is hetzelfde: ca. €119.

Jawbone UP2 varianten

De UP2 en UP3 lijken qua functies erg op elkaar, maar toch zijn er verschillen. De UP2 heeft geen geavanceerde functies en kan ook niet je hartslag in de gaten houden, vandaar de wat lagere prijs. Het armbandje heeft een batterijduur van 10 dagen en is in een uur weer volledig op te laden. Leslampjes maken duidelijk welke meting je doet: blauw voor slaap, oranje voor activiteiten en wit voor meldingen. De Jawbone UP2 is spatbestendig, maar is niet geschikt om te zwemmen. Het materiaal van hypoallergeen rubber moet irritatie voorkomen.

Jawbone UP2 kopen: €119 bij Apple Store en Bol.com

Jawbone UP3

De UP3 is de de duurste sjieke fitness-armband van Jawbone. Belangrijkste vernieuwing is de hartslagmeter en de mogelijkheid om bij notificaties op je iPhone een oplichtend ledlampje op de Jawbone UP3 te krijgen.

Jawbone Up3

Dankzij de bio-impedantiesensoren die je hartslag en temperatuur van je huid meten, weet de UP3 veel beter wanneer jij in je diepe slaap en in je REM-slaap zit. Hierdoor zijn de metingen nauwkeuriger dan bij de goedkopere UP-modellen. De batterij gaat echter maar 7 dagen mee (al is dat nog steeds veel langer dan de Apple Watch). Je kunt met de UP3 douchen maar je moet hem niet onderdompelen in water. De Jawbone Up3 is verkrijgbaar in meerdere kleuren en is verkrijgbaar voor €179.

Jawbone UP3 kopen: €179 bij Bol.com en Coolblue

Jawbone UP4

Overigens is ook al de opvolger van de Jawbone UP3 aangekondigd: de Jawbone UP4 heeft alle mogelijkheden van zijn voorganger, plus de mogelijkheid om te betalen via NFC. Deze armband is nog niet in Nederland verkrijgbaar.

Wil je meer lezen? Hier vind je al onze artikelen over Jawbone.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2015
Categorie Accessoires
Onderwerp jawbone up