Drie apps om je iPhone te beveiligen op openbare Wi-Fi hotspots

Maak je gebruik van openbare Wi-Fi hotspots? iCulture zet 3 handige iPhone-apps op rij voor betere beveiliging van je internetverbinding!

iphone-securityHet is geweldig dat je Wi-Fi-hotspots kan gebruiken in de trein, restaurants, op vliegvelden en hotels om gratis op te kunnen internetten. Maar: pas op voor je beveiliging. Europol heeft een duidelijk signaal afgegeven vandaag. De veiligheidsdienst voor cybercrime waarschuwt dat je geen gevoelige data onbeveiligd op je internetverbinding moet verzenden. Inloggen, bankieren en accounts aanmaken op een openbare Wi-Fi hotspot is gevaarlijk. Daarom zetten we drie apps op rij die helpen met een veilige verbinding op Wi-Fi hotspots. Je leest een korte samenvatting en kan uitgebreid verder lezen in de aparte artikelen.

NowSecure: check welke informatie beveiligd is

nowsecure-iphoneVoordat je actie onderneemt met een van de andere apps in dit artikel, is het handig om je het volgende af te vragen: is de data op je iPhone wel goed beveiligd? Antwoord op die vraag krijg je van NowSecure (voorheen ViaProtect), een app waarmee je kunt kijken of de data, dataverbindingen en sensoren in de iPhone goed beveiligd zijn. De app geeft je inzichten die je eerder nog niet had. Installeer NowSecure en je ziet op een metertje meteen of je gevaar loopt. Vervolgens blader je door naar de persoonlijke rapporten Organization (met welke servers praten de apps die je gebruikt?), Countries (waar staan die servers?) en Encrypted traffic (hoeveel procent van je dataverkeer is versleuteld?).

Lees ons uitgebreide artikel over NowSecure/ViaProtect

Cloak: twee uur per maand gratis beveiligd

cloak-iphone-appCloak is een dienst voor gebruikers van Mac OS X en iOS, waarmee je een beveiligde verbinding kunt maken terwijl je op een onveilig netwerk zit. Cloak kost $1,99 voor 5 gigabyte per maand, $7,99 voor 25GB en $14,99 voor oneindig dataverbruik per maand. Het kleinste ‘miniplan’ is echt bedoeld voor het ontvangen en verzenden van kleine data, zoals e-mail en chatberichten. Met Cloak kun je je beschermen tegen hackertools zoals Firesheep, waarmee je gemakkelijk persoonlijke data van mensen op openbare netwerken kunt onderscheppen. De app maakt gebruik van een VPN-verbinding, maar de app houdt het simpel en neemt je bij de hand bij het instellen ervan.

Lees ons uitgebreide artikel over Cloak


OpenVPN: voor de technici

openvpnDe app OpenVPN werkt vergelijkbaar met Cloak, maar is op een punt cruciaal anders: de app biedt zelf geen VPN-dienst, maar faciliteert VPN-verbindingen van buitenaf. Als je een abonnement op een VPN-dienst met ondersteuning voor OpenVPN hebt genomen óf zelf een VPN-verbinding hebt opgezet, kan je de gegevens ervan handmatig invoeren in de app OpenVPN Connect.

OpenVPN geeft je daarbij meer beveiligingsopties dan je standaard hebt in de instellingen van de iPhone en iPad. De app is in samenwerking met Apple ontwikkeld, aangezien iOS standaard geen OpenVPN ondersteunt. Met OpenVPN kun je een beveiligde dataverbinding opzetten, waarbij de communicatie wordt versleuteld met TLS (Transport Layer Security). Volledige ondersteuning van IPv6 is er ook. Al het internetverkeer wordt hoe dan ook via een VPN-tunnel gestuurd, waardoor je veiliger kunt internetten op open Wi-Fi-hotspots die in restaurants, op vliegvelden en in buurtcentra worden aangeboden. VPN wordt ook veel gebruikt door bedrijven die willen dat hun medewerkers beveiligd inloggen op het bedrijfsnetwerk.

Lees ons uitgebreide artikel over OpenVPN

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!