‘WhatsApp schendt Nederlands privacyrecht’

Berichten-app WhatsApp schendt volgens een onderzoek van Nederlandse en Canadese toezichthouders het privacyrecht.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

WhatsApp iconBerichten-applicatie WhatsApp schendt de privacy van gebruikers. Dit stelt een onderzoek van het Nederlandse College bescherming persoonsgegevens in samenwerking met Canadese privacytoezichthouder Office of the Privacy Commissioner. Het onderzoek maakt bezwaar op drie zaken: het ongevraagde gebruik van adresboekgegevens, het feit dat berichten makkelijk waren te onderscheppen en de matige versleuteling van de dienst. WhatsApp heeft de laatste twee problemen opgelost in een update, maar gebruik van het adresboek is nog steeds verplicht om de app te gebruiken.

Voor sommigen is het al mogelijk om aan te geven geen adresboekgegevens te willen delen, maar hiervoor moet je minstens iOS 6 hebben geïnstalleerd. Apple voegde aan iOS 6 een aantal extra privacymaatregelen toe, om te voorkomen dat apps ongevraagd bepaalde gegevens benutten. Draai je iOS 5 of eerder en gebruik je WhatsApp, dan wordt je adresboek volgens de onderzoekers nog steeds ongevraagd benut.

Door gebruikers te verplichten adresboekgegevens te delen, zou WhatsApp in strijd zijn met het Nederlands en Europese privacyrecht. Ook in Canada schendt WhatsApp volgens het onderzoek de wet.

Hoewel twee van de drie problemen in updates al zijn opgelost, wijst NRC Handelsblad er op dat nog niet iedereen de laatste versie van de app heeft geïnstalleerd. Hierdoor kunnen een aantal gebruikers alsnog kwetsbaar zijn.

Downloaden: WhatsApp (€0,89, iPhone, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 januari 2013, 17:22
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerp whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.