Waze laat je stemgestuurd zoeken

Gratis navigatie-app Waze kan nu stemgestuurde opdrachten aan. Je spreekt je bestemming in en de applicatie weet waar je heen wilt.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Waze navigatie-app iPhoneDe gratis navigatie-app Waze kon al een flinke tijd route-instructies geven in het Nederlands. Vanaf nu kan je ook in het Nederlands tegen de app terugpraten. Onze moerstaal is een van de 45 talen die Waze nu ondersteunt voor ingesproken opdrachten. In het menu Navigeren kan je nog steeds je bestemming ingeven door te schrijven, maar met de microfoon ernaast spreek je hem nu ook in. De applicatie kreeg ook enkele andere optimalisaties.

De functie is een beetje te weggestopt om echt veilig of fijn te bedienen tijdens het autorijden. Je tikt eerst op de menuknop links onderin, dan op navigeren en dan op de microfoon rechtsboven – net onder de terugknop. Daarna kan je de bestemming inspreken, vermoedelijk mogelijk gemaakt door de technologie van eigenaar Google. Het zou veiliger zijn als de inspreekknop gewoon centraal onderin beeld te vinden was.

Update: Je kan ook op de kaart tikken op de microfoon rechtsboven in beeld te zien. Je hoeft dus niet eerst naar het navigatiemenu.

Het inspreken gaat heel aardig in onze korte test. Natuurlijk taalgebruik zonder overdreven te articuleren wordt moeiteloos door de app opgepakt, ook als er meer stemmen op de achtergrond klinken. Ook bij een straatnaam en plaatsnaam er achteraan laat Waze het niet afweten. De app is er wel happig op om straatnamen op te splitsen. ‘Boerstraat’ wordt bijvoorbeeld ‘Boer straat’ in de app, maar Waze vindt na de Zoek-knop wel precies de gewenste straat. Het opsplitsen is in onze test dus geen probleem.

Waze navigeren iPhone luisteren Waze instellingen iPhone

Verder heeft Waze 3.7.6 de bezem door de instellingenpagina gehaald. Je schakelt bovenin snel tussen 2D- en 3D-weergave en dag, nacht of automodus. Je kan geluidswaarschuwingen instellen en er is een nieuwe helpsectie onderaan de pagina, waarop je een vraag kan stellen, de introductie bekijkt of ziet hoe je de kaart bewerkt. De app moet daarnaast beter werken op iOS 7 en er zijn fouten uit Waze gehaald. Overigens heeft de app bij ons wel moeite met stemmen te downloaden na de update.

Downloaden: Waze (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 november 2013, 15:06
Categorie Navigatie
Onderwerpen google, Navigatie, waze

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.