Pikas voor iPhone en iPad: korte verhalen speciaal voor het scherm

In Pikas voor iPhone en iPad kun je allerlei korte verhalen lezen, met veel wendingen en tempo. Ze zijn speciaal geschreven voor het scherm.

PikasPikas is een nieuwe Nederlandse app met verhalen die zijn geschreven voor het scherm. Ze moeten bij wijze van spreken binnen een korte treinreis te lezen zijn. Ieder verhaal duurt maximaal 20 minuten om te lezen en bevat veel wendingen. Sommige Pikas zijn geschreven door bekende schrijvers en journalisten, maar dat is absoluut geen vereiste. Pikas heeft namelijk een online schrijftool op de website, waarmee iedereen eigen verhalen kan schrijven en indienen. Als een verhaal door een panel van lezers en redacteuren wordt goedgekeurd staat hij binnen een paar dagen in de app. De focus ligt echt op online, aldus een van de initiatiefnemers: “Pikas-verhalen hebben niets met papier te maken. Ze zijn gemaakt om van je scherm te lezen: kort, pakkend en verrassend.”

Na het inloggen kom je meteen op het beginscherm van Pikas terecht. Daar kun je kiezen om de Gratis Pikas van de week te lezen, bij het “Pikas Station” verhalen te kopen, of jouw gelezen en gekochte verhalen bij “Mijn Pikas” te bekijken en beheren. De Gratis Pikas van de Week leert ons dat je bij ieder afzonderlijk verhaal de grootte van de letters, het lettertype en de achtergrondkleur van het verhaal kunt aanpassen. Kies bijvoorbeeld voor een zwarte achtergrond kiezen als je ‘s nachts in bed ligt, dat leest lekkerder en houdt je partner niet wakker.

beginschermpikas station

In het Pikas Station zijn 30 losse verhalen beschikbaar, in categorieën van spanning en humor tot drama en erotiek. De meeste Pikas verhalen kosten €0,89, waarvan de helft naar de schrijver van het verhaal gaat. Deze Pikas worden wekelijks vernieuwd. Daarnaast kun je hier ook de eerste afleveringen van de vier Pikas series aanschaffen. Deze series lezen als een soap: er verschijnt iedere week een nieuwe aflevering in de app. Bij die series krijg je na het lezen een meerkeuzevraag, waarmee je kunt stemmen over het verloop van het verhaal. De schrijver gaat met deze feedback aan de slag. Het lijkt erop dat deze stemming tijdelijk beschikbaar is, want in de gratis Pikas van de week kunnen wij geen stem (meer) uitbrengen, maar zien we wel wat anderen hebben gekozen.

Het is overigens opmerkelijk dat de opmaak van de verhalen zelf helemaal niet voor het scherm lijkt te zijn ontworpen. Het strakke lettertype en de moderne stijl die elders in de app worden gehanteerd zijn bij het leesgedeelte verdwenen en maken plaats voor een gedateerde pagina met inspringende alinea’s en weinig witregels: een opmaak die doet denken aan het nabootsen van een boek. Niet erg handig voor een leesmedium dat zich juist wil onderscheiden met de focus op online.

verhaal pikasPikas serie

Tot slot is het jammer dat het schrijftool waarmee je zelf Pikas kunt maken alleen via de website beschikbaar is. Een korte treinreis leent zich er immers net zo goed voor om zelf een spannend of leuk verhaal neer te pennen. Hopelijk wordt deze functie snel toegevoegd. Dat zou de laagdrempeligheid die deze app zo sympathiek maakt verder vergroten.

Downloaden: Pikas (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 november 2013, 11:03
Categorie Boeken
Onderwerpen ebook, verhalen, voorlezen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.