VSCO Cam: de kleurenfilter-app voor fanatieke fotografen

VSCO Cam is een uitstekende iPhone-app om een bepaald soort foto's mee te maken. Dankzij een fade- en grain-effect kan je foto's subtiel vervagen of korrelig maken voor een soort rauw effect.

VSCO Cam rauwe fotografie iPhoneDe New Yorkse fotograaf Chris Ozer is groot aanhanger van de sociale foto-app Instagram en mag zich met bijna 82.000 volgers een Instagram-bekendheid noemen. Maar hij bewerkt zijn foto’s er doorgaans niet mee. Hij haalt hij zijn foto’s liever door de iPhone-app VSCO Cam. Een toepassing die zichzelf omschrijft als ‘the beautifully simple camera app’ en ook niet vies is van kleurenfilters, maar er wel flink wat opties bij op gooit.

Het meest opvallende aan VSCO Cam is niet eens zijn strakke uiterlijk. Dat is dat de kleurenfilters echt nog maar als het uitgangspunt voor de verdere bewerkingen dienen. Pas nadat je een foto hebt gemaakt of een foto uit het fotoalbum hebt geplukt en een van de tien subtiele kleurenfilters hebt geselecteerd, begint het bewerken pas. Je beschikt dan over tien opties.

Fade luidt de eerste optie en is misschien wel de meest kenmerkende meteen. Met de functie leg je met een waarde van 1 tot en met 5 een waas over de foto voor een nostalgische of verbleekte tint. Met eenzelfde systeem kan je ook Grain toevoegen aan je plaat: een grofkorreligheid waardoor de foto wat rauwer oogt. Met contrast en temperature geef je de foto weer subtiel een ander aanzien, maar de functies fill en exposure leggen opnieuw een laag van waas op onze foto in plaats van er een andere foto van te maken. De truc blijkt al snel dat je handelingen vaak opnieuw kan doen. Hij bewaart je instellingen na een wijziging, maar je kan een actie daarna nog eens uitvoeren. Zo wordt een foto bij drie keer de maximale grain pas écht korrelig. De vignette, saturation en highlights-functie maken het palet af. Tenslotte kan je foto’s ook in verschillende verhoudingen uitsnijden.

Je kan foto’s in VSCO Cam in opslaan in vier verschillende formaten, van klein (400 pixels breed of hoog) tot de maximale grootte. Daarnaast kan je foto’s delen via e-mail, op Facebook, Twitter en Instagram. Als je het foto-overzicht in de applicatie zelf schoon wil houden, kan je nadien een foto aldaar verwijderen.

Op de vraag of VSCO Cam iets toevoegt als je Instagram, Camera+ en/ of Camera Awesome al in huis hebt, hangt af van je voorkeuren. De applicatie lijkt met name geschikt voor een vale, bleke en rauwe soort van fotografie. Dat blijkt niet alleen uit onze test of de foto’s van Ozer, nee, VSCO tilt het bijna naar een lifestyle-achtige manier van foto’s maken. Zo houdt het een dagelijks geüpdatet blog bij met nieuwe foto’s en fotoreportages.

Downloaden: VSCO Cam (€0,79)

Met dank aan Vera Siemons voor de tip

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juni 2012, 17:08
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen fotofilters, instagram, vsco

Instagram

Instagram is een populair sociaal netwerk voor het delen van foto's. Ontdek alles over de functies zoals Stories, Instagram Direct, gezichtsfilters en live video's. Zo haal je meer uit Instagram en krijg je meer likes.

Instagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.