Treinaffaire: kan NS iets doen tegen treinapplicaties?

Internetjurist Arnoud Engelfriet heeft uitgezocht of NS applicaties kan verbieden, die het spoorboekje op de iPhone tonen. Volgens hen is het spoorboekje maar een bijproduct voor NS en kunnen ze applicaties daarom niet verbieden.
Jean-Paul Horn | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

treinDe NS wil niet dat informaticastudent Dennis Stevense de iPhone-applicatie Trein maakt en dreigt met juridische stappen, hebben we afgelopen week op Bright kunnen lezen. Een andere ontwikkelaar, die nog bezig was met de applicatie Treinwijzer, heeft besloten om het idee voorlopig in de ijskast te zetten. Wij zouden de applicatie reviewen, maar dat gaat voorlopig ook niet door. Maar mag de NS eigenlijk wel dergelijke applicaties tegenhouden, als ze alleen maar een iPhone-vriendelijke schil rondom de database aanbieden? Internetjurist Arnoud Engelfriet dook in het probleem en legt op zijn blog uit hoe het zit.


Het gaat in dit geval niet zozeer om copyright, maar om bescherming van de database. NS zal dan wel moeten bewijzen dat ze hebben geïnvesteerd in de database, maar dan nog is het niet gezegd dat NS een applicatie kan verbieden. Engelfriet betwijfelt of NS wel heeft geïnvesteerd in het spoorboekje zelf; hij denkt dat het eerder een bijproduct is van een andere activiteit: het maken van een vertrekschema voor de treinen. Uit het Zoekallehuizen-arrest bleek eerder al dat een database met gegevens van te koop staande huizen niet als beschermd werd gezien. NS zal moeten laten zien dat ze meer bieden dan het spoorboekje en substantieel hebben moeten investeren om een reisplanner te maken. Er is nog hoop voor Dennis Stevense, want Engelfriet denkt niet dat de NS daarin zal slagen.

Via: Iusmentis

Informatie

Laatst bijgewerkt
2 november 2009 om 1:04
Categorie
Reizen

Reacties: 43 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.