Touch is de nieuwe naam van PingChat voor iPhone

Pingchat is Touch geworden op de iPhone, iPod touch, Android en BlackBerry. De makeover heeft problemen om oude Ping- en Pingchat-gebruikers over te hevelen maar ziet er modern en fris uit.

Touch iPhone iPod touch Pingchat opvolgerDe gratis instant-messaging applicatie Pingchat, die grote bekendheid genoot voordat WhatsApp terrein veroverde, gaat een tweede leven in onder een nieuwe naam en met een totaal nieuw uiterlijk. De reïncarnatie heet Touch en geldt per direct voor de iPhone, Android en BlackBerry. Ook krijgt het binnenkort een HTML5-variant die geschikt is voor nog meer smartphones. Het wapenfeit van de app om gratis berichten mee te sturen, zijn 12 miljoen gebruikers en losstaande fotoalbums zodat je die zonder berichten ertussen kan raadplegen.

Helaas wordt Touch meteen geplaagd door lastige gebruiksperikelen. De nieuwe applicatie herkent niet alle oude accountgegevens van PingChat-gebruikers en vrienden vinden via Facebook of handmatig toevoegen geeft soms nul op het rekest. Het lijkt erop dat Touch er (momenteel) grote moeite mee heeft om haar database van 12 miljoen gebruikers over te zetten naar de nieuwe app.

Touch is alweer de derde naam voor de applicatie die op de markt kwam als Ping. In mei 2010 veranderde de instant-messaging applicatie haar naam in PingChat en nu is de tweede naamsverandering dus een feit. Voorzitter Derek Ting kocht het adres Touch.com van een Canadese landgenoot voor 100.000 dollar. Met ingang van Touch (wat zoiets symboliseert als ‘in touch’, in aanraking met elkaar blijven) is echter niet alleen de naam veranderd. De applicatie heeft een totaal nieuw uiterlijk aangemeten, dat er een stuk strakker uitziet en zich duidelijk onderscheidt van directe concurrenten als WhatsApp, de veel kleinere Kik Messenger en het Nederlandse eBuddy.

Behalve persoonlijke berichtenuitwisselingen en groepsgesprekken, kan je ook ‘ervaringen’ delen in Touch. Daarmee kan je in één keer meerdere foto’s uploaden, die een overkoepelende naam meegeven en dat album delen met contacten. Die voeg je handmatig toe. We kunnen ons niet voorstellen dat het nog zo is na de eerstvolgende update, maar voorlopig kan je de foto’s alleen zelf en in één keer uploaden. Contacten mogen er geen foto’s tussen zetten, waarmee het concept ‘ervaringen delen’ eigenlijk verloren gaat. Ook kan je zelf nadien geen foto’s meer toevoegen en kan je het zelfs niet meer nadien met nog meer personen delen. Met een blauw tekstballonnetje rechtsboven kan je wel reacties achterlaten.

Vanuit een één-op-één gesprek is het kinderlijk eenvoudig om meerdere personen toe te voegen. Een knop rechtsboven in het scherm haalt de lijst met je contactpersonen te voorschijn. Een druk erop volstaat om ze aan een gesprek te binden. Je kan groepsgesprekken of personen niet meteen het zwijgen opleggen, maar onder de instellingen kan je met drie schuifbalken wel de geluiden, trillingen en de meldingen in beeld van de pushberichten uitzetten. Verder valt op dat de applicatie Nederlandstalig is, maar dat veel woorden daardoor wel worden ingekort met puntjes in plaats van vol uitgeschreven staan. Dat is niet storend, maar wel opvallend.

Dubbelklik op de video voor volledig scherm. De video werkt mogelijk niet op iOS-apparaten.

Touch gaat er geen gemakkelijke kluif aan krijgen om het publiek van WhatsApp te veroveren. Het hoekige, moderne uiterlijk en het grote gebruikersbestand van PingChat werken in het voordeel van Touch, maar de klapper – het delen van ervaringen – is nog niet bijzonder genoeg uitgewerkt.

Downloaden: Touch (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 december 2011, 17:02
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen chatten, gratis sms'en, instant messaging, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.