iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps Het beste op app-gebied uit Nederland en België

Totaal vernieuwde 9292: kaart met haltes en bestemmingen

Niet 9292ov Pro maar 9292 is de nieuwe naam van de openbaar vervoer-app op de iPhone en iPod touch. De totaal vernieuwde app laat je handig haltes en stations op een kaart zien en kan je er snel naartoe navigeren.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

9292 is het nieuwe 9292ov Pro voor iPhone iPod touch9292. Dat is de nieuwe, korte naam voor de informatievoorziening van het Openbaar Vervoer op de iPhone. De app is in navolging van de Android-app, ook vernieuwd op de iPhone en is de opvolger van 9292ov Pro. De totaal nieuwe applicatie loopt met zijn uiterlijk weer in de pas met de strak vormgegeven website, en is hoekiger en moderner dan voorheen. De belangrijkste vernieuwing is een kaart waarop je alle haltes, stations en allerlei toeristische herkenningspunten kan bekijken, waar je vervolgens meteen je route per openbaar vervoer naar kan uitstippelen.


De kaart herbergt zich in het vierde tabblad en laadt adequaat snel. De Google Maps-weergave wordt verrijkt met pinnetjes van talloze voorzieningen in de buurt, waarbij er door verschillende icoontjes duidelijk onderscheid is tussen bushaltes, herkenningspunten en stations. Er is helaas geen zoekbalk om snel naar een andere locatie binnen Nederland te gaan, maar met uitzoomen en scrollen ben je toch nog betrekkelijk snel in een andere plaats om daar in te zoomen en een pinnetje te selecteren. Je drukt erop en krijgt twee opties: je reis er naartoe plannen, of de vertrektijden ervan bekijken. Enorm handig.

Het startscherm met de reisplanner is versimpeld. De methodes waarmee je vervoerd kan worden, zijn verborgen onder een extra knop. De app gaat er nu dus vanuit dat je op alle mogelijke manieren je bestemming wilt bereiken. De resultatenlijst toont boven in het scherm het vertek- en aankomstpunt en laat daaronder de routes zien hoe je er kan komen, voorzien van begin- en eindtijd, het aantal keer overstappen en de totale reisduur.

Het reisoverzicht zelf is ook veel overzichtelijker geworden. De vervoersmethoden staan nu op een witte achtergrond met een duidelijke zwarte letter aangekondigd, met de details van het begin- en vertrekpunt ervan eronder in een kleiner lettertype. Met een knop kan je alle tussenstops bekijken die treinen, metro’s en bussen aandoen of bekijk je de prijs van je rit. Je kan de reis vervolgens opslaan in Mijn 9292 en terugkijken in het laatste tabblad, waar overigens ook ruimte is voor locaties die je hebt toegevoegd. Daar kan je snel de vertrektijden van bekijken, net als in het eerste tabblad. Als je een profiel op de app aanmaakt, kan je de opgeslagen reizen en locaties ook op andere platformen terugzien.

De wijzigingen in het openbaar vervoer zijn voortaan opgedeeld tussen geplande en ongeplande werkzaamheden en vertragingen. Dat is een duidelijke scheiding, maar er is ook informatie verloren gegaan. In 9292 kan je niet langer een beroep doen op locaties van de OV-fiets en ook zie je niet waar je een OV-chipkaart op kan halen. Een kleine smet op de applicatie die met ingang van de nieuwe versie veel beter is geworden in zijn kerntaak: je van A naar B met het OV de weg wijzen.

Downloaden: 9292 (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.