Tekststring WhatsApp wijst op andere belfunctie dan gedacht

De tekststrings die verwijzen naar een belfunctie in WhatsApp hebben een andere functie dan we aanvankelijk hadden gedacht. Het gaat om telefonische verificatie van telefoonnummers.

whatsapp-bellenEerder vandaag schreven we dat de vertaalpagina’s van WhatsApp melding maken van een belfunctie. Die belfunctie bestaat ook echt, maar het heeft een andere functie dan we aanvankelijk dachten. We werden door een eindredacteur van de Nederlandse WhatsApp-vertaling erop geattendeerd dat de belfunctie is bedoeld voor verificatiedoeleinden. Als de verificatie met een sms-code niet is gelukt, heb je de mogelijkheid om te bellen om je WhatsApp-account te laten verifiëren. Daarbij geldt een wachttijd van vijf minuten. We hebben alle stappen uit de procedure inmiddels zelf langsgelopen en geconstateerd dat de betreffende tekststring alweer is gewijzigd en dat er geen sprake is van een binnenkomend gesprek (terwijl de knop ‘Bel mij’ wel die indruk wekt).

De oorspronkelijke tekst zat sinds september vorig jaar in de app, maar is sindsdien aangepast. “Deze melding krijg je als ze je om wat voor reden dan ook niet kunnen bereiken”, zegt de eindredacteur. Dat nieuwe WhatsApp-functies via de vertaalfunctie zouden uitlekken hoefden we eigenlijk niet te verwachten. “Ze zijn (uiteraard) niet zo happig op het uitlekken van dingen die met toekomstige versies te maken hebben. Daar is in dit geval dus trouwens ook helemaal geen sprake van.”

Wat de verwarring veroorzaakte, is het feit dat er in WhatsApp sprake is van ‘Bel mij’ (inkomend gesprek, iemand anders belt jou) terwijl het eigenlijk ‘Laat mij bellen’ zou moeten zijn. De tekststrings wekken de indruk dat het om een uitgaand gesprek gaat (wat het eigenlijk ook is). De meeste mensen zullen de betreffende teksten nooit zien, omdat de verificatie via sms-code meestal lukt. Je moet daarom ook maar net tegen een foutmelding aanlopen om deze teksten te herkennen.

Hieronder zie je de recentere tekststrings:

whatsapp-bellen-1 whatsapp-bellen-2

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 mei 2013, 23:33
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerp whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.