Fireplug voor iPhone: credits verdienen door nieuws te lezen

Fireplus is een iPhone-app waarmee je nieuws kunt volgen. Je verdeelt het nieuws over verschillende 'streams', waarbij je ook statistieken en trends kunt achterhalen.

fireplug icoonFireplug is een iPhone-app om het dagelijkse nieuws te volgen. Er is al een flink aanbod van dit soort apps, maar met het naderende einde van Google Reader in zicht heeft het zin om eens te kijken naar alternatieven. Fireplug maakt het mogelijk om streams te maken van onderwerpen en websites die je interesseren. Je kunt zoeken op basis van trefwoord (bijvoorbeeld ‘politics’) of bronnen (bijvoorbeeld ‘Politico’). Ook kun je handmatig een URL invoeren, maar dat willen we natuurlijk liever niet. Bij het opstarten van Fireplug kun je een nieuw account aanmaken of inloggen met je Facebook- of Twitter-account. Ik heb voor Facebook gekozen (jaja, gedurfd!) en kreeg daarbij meteen een extra ‘Social Stream’ met artikelen die mijn Facebook-vrienden interessant vinden. Ook werden standaard een stream met politiek nieuws, sportnieuws en financieel toegevoegd, twee onderwerpen die mij helemaal niet interesseren.

Hoe kom ik er vanaf? Dat blijkt niet zo makkelijk. Er is geen Wijzig- of Edit-knop om de streams te bewerken. Ik kwam er eigenlijk bij toeval achter dat drukken met je vinger op de stream in de zijbalk een menu bovenin het scherm zichtbaar maakt, met opties als ‘View Stream’, ‘Rename’, ‘Manage Content’ en ‘Delete Stream’. Beetje verstopt. Of positief geformuleerd: Fireplug is zó intuïtief, dat je de beheeropties van de streams vanzelf wel ontdekt. Een paar minuten later kwam ik erachter dat je deze stream-instellingen ook kunt kiezen door aan een tabje bovenin het scherm te trekken.

Ik heb de meeste standaard meegeleverde streams weggegooid, maar de streams ‘Unique Perspectives’ en ‘Tech, Startups, VC’ leken me interessant genoeg om te bewaren. Daarna start je met het zelf aanmaken van feeds. Dat kost even wat moeite, maar betaalt zich terug in een gepersonaliseerd nieuwsoverzicht. Bij elke feed druk je op een plusknop om toe te voegen. Met de zoekfunctie kun je bijna elke feed terugvinden, ook Nederlandse. Bij het toevoegen geef je meteen aan in welke stream het moet terechtkomen, zodat alles overzichtelijk bij elkaar staat.

Daarna wordt het tijd om te gaan lezen. Fireplug toont alle nieuwtjes in een tamelijk saaie weergave: titels die er steeds hetzelfde uitzien, in dezelfde opmaak en met spaarzaam gebruik van plaatjes. Verwacht niet de vrolijke, verstrooiende indeling van Flipboard. Fireplug is meer bedoeld om nieuws te ‘crunchen’. Bij elk artikel zijn er drie opties: bookmark plaatsen, als must-read markeren of delen. De deelknop leidt naar de bekende opties als Mail, Message, Twitter, Facebook, Open in Safari en Bookmark. Die opties kun je overigens ook bereiken door een paar seconden met je vinger op het artikel te drukken (long-press). Met een pas verschenen Chrome-extensie kun je je artikelen ook op de desktop terugvinden. Daarmee wordt Fireplug voor mij ook opeens een alternatief voor Google Reader: ik kan onderweg artikelen markeren en daarna op de desktop alles nalezen en kijken of er nuttig nieuws bij zit.

Fireplug leert ook van je leesgewoontes: via het menu-item My Profile kun je statistieken vinden over de artikelen die je hebt gelezen. Daarnaast zit er een mogelijkheid in om expert te worden: als ik heel veel artikelen lees over de iPhone word ik vanzelf een iPhone-expert in de app. Je verdient daar credits mee en kunt later ook eens terugkijken welke onderwerpen je het meest hebt gelezen en welke websites je vaak raadpleegt. Mensen die content creëren kunnen ook een ‘Get credit’-blokje bij hun artikelen opnemen. Hoewel leuk bedacht, denk ik dat er maar een kleine groep statusgevoelige mensen is die zich daar druk om maakt. Veel mensen willen liever als anonieme nieuwsconsument wat bladeren en verwachten niet meteen een telefoontje van EditieNL als hun favoriete onderwerp ter sprake komt. En wie al expert is gaat niet als een gek artikelen doorbladeren in deze app, om eindelijk eens als expert erkend te worden.

Fireplus is gratis en bevat geen advertenties. Da’s mooi, maar wat is dan het businessmodel? Dat is me tot nu toe wat onduidelijk gebleven. Wellicht proberen ze eerst een grote gebruikersgroep op te bouwen, om daarna de boel te verkopen. Op hun blog vertellen de mensen achter de site hoe zwaar het leven als founder is, dus misschien pakken ze het niet zo slim aan. Ik zou voorlopig nog niet al m’n Google Reader-feeds gaan omzetten naar Fireplug.

Downloaden: Fireplug (gratis, iPhone, iOS 5.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 mei 2013, 8:00
Categorie Nieuws

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.