Stephen Hawking leert je natuurkunde in nieuwe iPad-app

In een nieuwe app gebaseerd op het werk van Stephen Hawking word je op een speelse en toegankelijke manier uitgelegd hoe natuurkundige wetten zoals zwaartekracht werken.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

Stephen Hawking's Snapshot of the UniverseDe bekende Britse natuurkundige, kosmoloog en wiskundige Stephen Hawking introduceert deze week zijn eigen app. In Stephan Hawking’s Snapshots of the Universe word je op een speelse en toegankelijke manier uitgelegd hoe bijvoorbeeld zwaartekracht werkt en wat precies zwarte gaten zijn, door het uitvoeren van simpele experimenten. Maar ook wie meer te weten wil komen over het werk en de boeken van Hawking komt met deze Engelstalige app zeker aan zijn trekken.


Dat Hawking zijn stempel op de app heeft gedrukt, wordt al bij het openen ervan duidelijk. Je wordt begroet door een uitspraak van de natuurkundige. In een introductiefilmpje vertelt Hawking het doel van deze app:

My goal is simple. It is a complete understanding of the universe, why it it as it is and why it exists at all.

De volledig Engelstalige app is uitgevoerd in een modern iOS 7-uiterlijk en neemt je mee in acht verschillende maar stuk voor stuk interessante onderwerpen, die aan de hand van experimenten op een toegankelijke manier worden uitgelegd, ondersteund met geluid. Bijvoorbeeld de vraag hoe zwaartekracht werkt. De app is ontwikkeld door uitgever Penguin Random House. Omdat bij de ontwikkeling een wetenschapper heeft meegeholpen kun je er vanuit gaan dat het met de wetenschappelijke basis wel goed zit. Hawking zelf wordt overigens verder alleen in de copyrightvermelding vernoemd.

Natuurkunde zelf ervaren

Stephen Hawking's Snapshot of the UniverseEen onderwerp wordt eerst kort toegelicht met behulp van illustraties, waarna je zelf in een experiment mag ervaren hoe het werkt. Om even bij zwaartekracht te blijven. In het experiment wat daarbij hoort mag je een ruimteschip met virtuele Einstein besturen. Het doel is om je iPad naar links of rechts te kantelen totdat de gewenste zwaartekracht wordt bereikt, ook wel G-force genoemd.

Heb je genoeg van een onderwerp? Swipe dan simpelweg naar rechts voor het volgende. Ook kun je links onderin met behulp van het plusje zelf een onderwerp uitkiezen. De app laat in totaal acht verschillende onderwerpen de revue passeren, variërend van hoe ons zonnestelsel werkt tot de relativiteitstheorie omtrent snelheid en waarom lichte objecten langzamer vallen dan zware. En wist je dat zwarte gaten helemaal niet zo zwart zijn? Stuk voor stuk onderwerpen waar we dagelijks mee te maken hebben, maar eigenlijk nooit echt bij stilstaan.

Meer diepgang

Stephen Hawking's Snapshot of the UniverseDe grote vraag bij veel van deze onderwerpen is natuurlijk waarom iets zo is. Wil je daar een uitgebreider antwoord op, dan kom je ook met deze app aan je trekken. Met de knop ‘why’ krijg je meer informatie in tekst én korte filmpjes van een paar minuten. Het leuke is dat de knop pas beschikbaar komt nadat je het desbetreffende experiment hebt gestart. Daarmee word je in feite gedwongen om het eerst zelf te ontdekken en je daarna pas verder te verdiepen. Heb je nog niet genoeg over het onderwerp gelezen, dan vind je onderaan een aanbeveling van boeken daarover, geschreven door — hoe kan het ook anders — Stephen Hawking zelf.

Conclusie

De app ziet er niet alleen goed uit met een modern uiterlijk, maar werkt ook nog eens erg eenvoudig en biedt een heldere uitleg van complexe onderwerpen. Niet verrassend natuurlijk, omdat de app voor kinderen bedoeld is en een educatief doel heeft. Het is eigenlijk jammer dat de app volledig in het Engels is. Voor Nederlandse kinderen zou deze namelijk net zo interessant zijn. Als je een beetje Engels kunt, kom je er ook nog wel uit. De app is ongeveer 415 MB groot vanwege het vele beeldmateriaal (Retina) en verschillende video’s. Hierdoor ben je, afhankelijk van je downloadsnelheid, wel even aan het downloaden.

Downloaden: Stephen Hawking’s Snapshots of the Universe (€4,49, iPad, iOS 6.0+)

Informatie

Laatst bijgewerkt
13 december 2013 om 21:37
Categorie
Onderwijs

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.