Spotify krijgt nieuwe functies gericht op ontdekken, ordenen en volgen

Spotify gaat begin 2013 al haar apps uitbreiden met nieuwe functies gericht op het ontdekken van muziek: Discover voor aanbevelingen van nieuwe muziek, Collection waar je al je muziek terugvindt, en Follow om op de hoogte te blijven van artiesten.

SpotifyOp een persevenement in New York kondigde Spotify donderdagavond een groot aantal nieuwe functies aan, waarmee ontdekken en ordenen van muziek via de streaming-muziekdienst eenvoudiger moet worden. Zo komt er binnen alle apps (iOS, Mac en de nieuwe webversie) een nieuwe Discover-tab gericht op het ontdekken van nieuwe muziek, iets wat volgens CEO Daniel Ek in de huidige versie van de apps niet goed werkt. Ook nieuw is de Collection-tab, waar je al je muziek terugvindt, en de Follow-tab, waarmee je op de hoogte kan blijven van artiesten en bekende personen. De nieuwe functies lijkt Spotify te hebben geleend van concurrent Rdio, dat sinds vandaag in Nederland en België beschikbaar is. De nieuwe functies worden begin 2013 uitgerold voor alle apparaten, waaronder de Mac-applicatie, en iPhone- en iPad-apps.

Voor de nieuwe Discover-tab krijg je als gebruiker aanbevelingen op basis van muziek waar je in het verleden naar hebt geluisterd, en de artiesten die je volgt. Volgens Daniel Ek is Spotify nu vooral fijn als je weet waar je naar wilt luisteren, maar niet zo fijn als je dat helemaal niet weet. Daar moet de nieuwe Discover-tab verandering in gaan brengen. Als je naar een bepaalde artiest hebt geluisterd, krijg je de suggestie voor nummers en albums — van dezelfde artiest — die je nog niet hebt geluisterd. Er worden zelfs artiesten getoond die binnenkort een concert in de buurt geven.

Ook nieuw is de Collection-functie waarbinnen je al je muziek terugvindt. Niet meer je favoriete muziek in aparte afspeellijsten, maar alles op één plek. “Ieders Spotify gaat er totaal anders uitzien”, stelt Ek vast. Eenderde van alle afspeellijsten binnen Spotify bestaat volgens hem slechts uit de albums die mensen hebben opgeslagen. De nieuwe Collection-functie is dan ook bedoeld om eenvoudig albums te kunnen toevoegen. Gecombineerd met Discover en Follow vind je er dus niet alleen de muziek die je al had, maar ook aanbevelingen en muziek die de mensen die je volgt gedeeld hebben.

Follow maakt Spotify nog meer een sociaal netwerk gericht op het ontdekken van muziek, iets wat Apple met Ping helaas niet is gelukt. Binnen Follow kun je natuurlijk vrienden volgen maar ook bekende personen en natuurlijk artiesten. Om fake profielen te voorkomen moeten profielen van bekende personen en artiesten wel geverifieerd worden. Binnen Follow vind je de muziek waar zij naar luisteren en hun afspeellijsten terug. “Het is een geweldige connectie tussen artiesten en hun fans die voorheen niet mogelijk was”, aldus Ek. De nieuwe functie maakt het ook mogelijk om een pushbericht te krijgen als het nieuwe album van je favoriete artiest beschikbaar is.

Met de nieuwe functies slaat Spotify wederom een geheel nieuwe weg in. Eerder introduceerde het bedrijf al een radiofunctie, waarmee je naar radiostations op basis van artiesten kan luisteren. Daar komen nu dus Discover, Collection en Follow bij. Ek onderstreept dat de functies niet alleen bedoeld zijn om gebruikers te plezieren, maar moeten ook het ontdekken van muziek bevorderen, wat het platform voor artiesten weer interessanter maakt. En daar is Spotify uiteindelijk toch afhankelijk van. Meer dan zeventig procent van Spotify’s inkomsten gaan rechtstreeks naar artiesten. Tot nog toe werd een half miljard dollar uitbetaald, zo maakte Ek bekend. Spotify telt inmiddels 20 miljoen maandelijkse gebruikers, waarvan 5 miljoen een betaald account hebben.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 december 2012, 20:33
Categorie Muziek
Onderwerpen ios 3, muziek, ontdekken, spotify, streaming

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.